Noki lämmittää ilmakehää merkittävästi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ilmakehään pääsevän noen vaikutus ilmakehän lämpenemiseen ja jäätiköiden sulamiseen on huomattavasti suurempi kuin mitä tutkijat tähän saakka ovat uskoneet. Kaksi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijaa ovat julkaisseet asiasta tutkimuksen.

Ilmakehään pääsevä noki vaikuttaa lumelle laskeutuessaan kahdella tavalla: se vähentää auringonvalon heijastumista takaisin avaruuteen ja lämmittää lunta niin, että sulaminen kiihtyy. Kun lumen ja jään peittämä osa maapallon pinnasta pienenee, ilmakehä lämpenee.

Noen vaikutus on tutkimuksen mukaan suurin maapallon pohjoisilla alueilla. Tropiikissa vaikutus on mitätön.

Esimerkiksi Alpeilla puhdas lumi heijastaa auringonvalosta takaisin 98 prosenttia. Tutkijat ovat huomanneet heijastuvuuden vähentyvän noen vaikutuksesta 80 - 90 prosenttiin. Noen likaama lumi on tummaa ja sen pinnalle kertyy kova likasaostuma.

Tutkijoiden laskelmien mukaan ilmakehän noki on saattanut aiheuttaa vuosina 1880 - 2000 tapahtuneesta ilmakehän lämpenemisestä jopa neljänneksen.

Kansainvälinen meteorologien ilmastopaneeli IPCC ei omissa tutkimuksissaan ota huomioon noen merkitystä ilmakehän muuttumiseen.

Nokea pääsee ilmakehään teollisuusmaissa eniten diesel-moottoreista. Kehitysmaissa suurin päästölähde on puun, eläinten lannan ja kasviöljyn käyttö polttoaineena.

Noen pääsyä ilmakehään voidaan vähentää huomattavasti helpommin kuin varsinaisten kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin. Esimerkiksi saasteettomampien diesel-moottoreiden kehittely on jo pitkällä.

Nokipäästöjen vähentämisellä olisi myös muita hyviä vaikutuksia. Nokihan aiheuttaa esimerkiksi hengitystiesairauksia. Nopeasti teollistuneissa maissa kuten Kiinassa ja Intiassa noki aiheuttaa kaupunkien yllä leijuvan saastepilven.

CNN, BBC