1. yle.fi
  2. Uutiset

Parmalat hakeutui velkasaneeraukseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Italialainen elintarvikejätti Parmalat on hakeutunut velkasaneeraukseen. Parmalat hakeutui suojaan velkojiltaan käyttäen hyväksi Italian hallituksen tiistaina hyväksymää poikkeusasetusta.

Uusilla säännöksillä hallitus pyrkii suojaamaan paremmin talousvaikeuksissa olevia suuria yhtiöitä ja niiden työntekijöitä.

Parmalatilla on miljardien eurojen velat ja poliisi on aloittanut rikostutkinnan yhtiön johtajien toimista. Yhtiön tileiltä on kateissa 7-10 miljardia euroa.

Petossyytteitä ajavat syyttäjät epäilevät, että yhtiö alkoi piilottaa tappiotaan 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Syytteeseen saattaa joutua noin 20 yhtiön johtoon kuuluvaa henkilöä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikallinen tuomari on jo määrännyt entisen toimitusjohtajan Calisto Tanzin asuntoon kotietsinnän. Tanzi ei ole tällä hetkellä Italiassa, mutta hänen edustajiensa mukaan hän ei pakoile tilintarkastajia, vaan palaa maahan piakkoin.

Italian hallitus aikoo kysyä EU:lta poikkeuslupaa avustaa maan meijeritaloutta, koska tuhannet tuottajat ovat olleet kuukausia ilman palkkaa.

EU:n säännökset kieltävät normaalisti valtionavun, mutta Italia pyytää niihin poikkeusta. Italian maataloustuottajien mukaan yli 5 000 maidontuottajaa on joutunut osalliseksi Parmalatin kriisiin. He eivät järjestön mukaan ole saaneet maksujaan viiteen kuukauteen.

Reuters, AFP, BBC News, YLE24

Lue seuraavaksi