1. yle.fi
  2. Uutiset

Parmalatin Tanzi myöntää miljardien tilivääristelyt

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Parmalatin perustajan ja entisen johtajan Calisto Tanzin kuulustelut ovat jatkuneet tiistaina. Hänen kerrottiin myöhään maanantaina myöntäneen syyllistyneensä kavalluksiin. Yhtiönsä tilivääristelyjen Tanzi kertoo alkaneen jo vuonna 1998.

Tanzi tunnusti siirtäneensä yhtiöstä varoja 500 miljoonan euron arvosta ja myönsi myös kirjanpitoväärennöksen. Tunnustuksesta kertoi Tanzin asianajaja Fabio Belloni.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC vaatii rahoitusskandaaliin päätyneeltä italialaiselta Parmalatilta korvauksia sijoittajien harhaanjohtamisesta. SEC aikoo vaatia ruokajätti Parmalatilta huomattavia summia.

Italialaiset syyttäjäviranomaiset uskovat Tanzin kavaltaneen noin 800 miljoonaa euroa yhtiön varoja ja syyllistyneen kirjanpitorikokseen sekä petokseen. Kaikkiaan Parmalatin tileiltä saattaa olla kateissa 10 - 13 miljardia euroa.

Tanzi erosi yhtiön johdosta kaksi viikkoa sitten rahoitusskandaalin paisuessa. Häntä on kuulusteltu Milanon San Vittoren vankilassa.

Parmalat on julistettu maksukyvyttömäksi, minkä johdosta yhtiö voi jatkaa toimintaansa samaan aikaan kun se laatii suunnitelmaa veloistaan selviytyäkseen.

Parmalat työllistää yhteensä 36 000 ihmistä kaikkiaan 30 maassa. Työntekijöistä noin 4 000 on Italiassa.

Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi