Sarkomaa: Syyteoikeuden vanhenemisaikoja muutettava

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii syyteoikeuden vanhenemisaikojen muuttamista pedofiliatapauksissa. Sarkomaan mukaan syyteoikeuden vanhenemisen tulisi alkaa vasta lasten tultua täysi-ikäisiksi, ei teon ajankohdasta.

Sarkomaa viittasi tiedotteessaan Itä-Suomen hovioikeuden eiliseen päätökseen vapauttaa lapsia vuosina 1988-92 hyväksikäyttänyt pedofiili. Hän oli saanut aikaisemmin käräjäoikeudelta 3,5 vuoden vankeustuomion.

Hovioikeus ei pitänyt tekoja törkeinä, jolloin rikosten vanhentumisaika kutistui 10 vuoteen. Törkeässä tekomuodossa vanhenemisaika on 20 vuotta.

Sarkomaan mukaan Itä-Suomen hovioikeuden vapauttava päätös polkee lasten ihmisoikeuksia.

-Hovioikeuden päätös vapauttaa seksuaalirikollinen kuvaa karmealla tavalla lainsäädäntömme raikeää puutetta, Sarkomaa painotti.

Sarkomaa totesi myös, että lainsäädännössä ja toimintatavoissa on liikaa esteitä, jotta hyväksikäyttötapaukset tulisivat julki ja pedofiilit joutuisivat vastuuseen teoistaan.

Hovioikeuden päätös jakaa mielipiteitä

Oikeusministeri Johannes Koskinen ihmettelee Itä-Suomen hovioikeuden päätöstä pedofiilin vapauttamisesta. Hänen mukaansa päätös vaikuttaa oudolta ja hän toivoo korkeimman oikeuden ratkaisua asiassa.

Myös kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ihmettelee Itä-Suomen hovioikeuden vapauttamispäätöstä, ja toivoo Sarkomaan tavoin muutoksia lainsäädäntöön lapsen oikeusturvan parantamiseksi.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Pekka Koskisen mielestä Itä-Suomen hovioikeuden pedofiilipäätös ei ole sellainen, että sen perusteella pitäisi puuttua seksirikosten vanhentumissäännöksiin.

Pekka Koskisen mukaan Tuomioistuinten harkintavallassa on päättää, katsotaanko rikos törkeäksi vai ei.

YLE24, STT