1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemen mlk:n animaatiostudio valmistuu myöhässä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rovaniemen maalaiskuntaan, lentokentän kupeeseen rakennettavaan teknologiapuistoon yritetään houkutella sisällöntuotantoon erikoistuneita yrityksiä.

Puistoon on valmistumassa verovaroilla Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen 3D-animaatiostudio. Animaatiostudio ei kuitenkaan ole kiinnostanut yrityksiä aivan niin paljon kuin Rovaniemen maalaiskunta alunperin odotti.

Hanke on aikataulusta puoli vuotta myöhässä, myöntää maalaiskunnan kehittämispäällikkö Erkki Kautto.

- Varmasti tärkein syy on ollut se, että oletettua enemmän meni aikaa yritysten keräämiseksi rakennukseen.

3D-animaatiostudio rakennetaan Joulupukin teknologiapuiston toiseen rakennukseen, joka valmistuu ensi kesänä. Puiston ensimmäinen vaihe, kylmätestauslaboratorio vihittiin marraskuussa.

Alkutekijöissä oleva toisen rakennuksen tiloista on varattu 75 prosenttia ja maalaiskunnassa uskotaan lopunkin täyttyvän ennen lumien sulamista.

Kehittämispäällikkö Erkki Kautto arvelee varovaisesti, että kolmatta rakennusta voidaan alkaa suunnitella ehkä ensi syksynä.

Uusia työpaikkoja vähän

Työpaikkoja teknologiapuistoon toivotaan useita kymmeniä, mutta suurin osa niistä on ainakin alkuvaiheessa paikallisissa yrityksissä, jotka muuttavat uusiin tiloihin.

Uusia työpaikkojakin tulee, lupaa projektipäällikkö Ilkka Immonen.

- Suunnittelemme ja koordinoidaan koulutusta, joka alkaa syksyllä studion työntekijöille. Rekrytoimme väkeä, mietimme oppilaspohjaa ja minkälaisiin vaatimuksiin koulutuksen on vastattava.

Tarkoitus on kouluttaa 14 innokasta pohjoissuomalaista 3D-animaation osaajiksi.

Työntekijöistä toivotaan myös osakkaita yhtiöön, joka alkaa pyörittää animaatiotuotantoa. Helmi-maaliskuussa perustettava yhtiö lähtisi kuitenkin liikkeelle suomalais-ranskalaisen ja belgialaisen yhtiön rahoilla.

Poroille oma Idols?

Tv-sarjoja, elokuvia, mainoksia ja pelihahmoja tuottava animaatiostudio on saanut tehtyä jo yhden tuotantosopimuksen. Projektipäällikkö Ilkka Immonen sanoo, että studio on tehnyt sopimuksen belgialaiseen television kanssa animaatiosarjan tekemisestä.

Lisäksi studio etsii käsikirjoittajaa Idols-parodialle.

- Meillä on tarkoitus tehdä Poroakatemia-tuotanto, joka olisi täysin studion oma. Siinä olisi erilaisia karikatyyrejä, kuten rokki-poro, blues-poro, jazz-poro jne. He kamppailisivat Idols-kilpailua mukaillen joulupukin parhaan poron paikasta, Immonen visioi.

Liikkeensieppaus-tekniiikkaa käyttävä animaatiostudio maksaa lähes miljoona euroa, josta puolet kustantaa Rovaniemen maalaiskunta ja loput Lapin TE-keskus.

Lue seuraavaksi