Tieto-Finlandia-palkinto Elina Sanalle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Elina Sanan teos Luovutetut - Suomen ihmisluovutukset Gestapolle on saanut tämän vuoden Tieto-Finlandia-palkinnon. Palkinnon saajan valitsi viiden ehdokkaan joukosta toimittaja Hannu Taanila.

Elina Sana kertoo teoksessaan, että Suomesta luovutettiin natsi-Saksaan paljon enemmän ihmisiä kuin on haluttu myöntää. Virallisesti on puhuttu vain kahdeksasta juutalaisesta, mutta Sanan arvion mukaan luovutettuja saattoi olla jopa 3 000.

Palkitussa kirjassaan Sana käsittelee sitä, keitä luovutetut olivat ja mitä heille tapahtui. Sana on haastatellut muun muassa luovutettuja ja heidän omaisiaan.

Taanilan mielestä kirjan hienoa ansio on, että kipeästä aiheesta huolimatta Elina Sana ei saarnaa, eikä moralisoi.

Arvokasta historiantutkimusta

Ehdokaskirjat valinneen lautakunnan mukaan Elina Sana on tehnyt yksinäisen, sinnikkään ja maamme historian kannalta arvokkaan tutkimustyön Suomen sodanaikaisten ihmisluovutusten historian selvittämiseksi.

Lautakunnan mukaan Sanan teos paikkaa yksilö- ja mikrohistoriana tähänastisen tiedon aukkoja julistamatta mitään yhtä ainoaa kokonaistulkintaa Suomen valtion syyllisyydestä tai syyttömyydestä.

Luovutetut-teoksen perusteella toisen maailmansodan aikaisia natsirikollisia etsivä Simon Wiesenthal -keskus on vaatinut Suomelta selvitystä natsi-Saksaan luovutetuista ihmisistä.

Selvitystehtävä annettiin viime marraskuussa professori Heikki Ylikankaankaalle. Selvityksen arvioidaan valmistuvan tämän kuun lopulla. Hallitus päättää jatkotoimista Ylikankaan raportin jälkeen.

Tieto-Finlandia-palkinnon myöntää Suomen Kirjasäätiö. Palkinnon suuruus on 26 000 euroa. Se rahoitetaan Suomen tietokirjailijat ry:n ja Suomen Kustannusyhdistyksen Kirjasäätiölle lahjoittamin varoin.

YLE24