1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tetra Pak lahjoi Parmalatia?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailman johtaviin pakkausyhtiöihin kuuluva ruotsalainen Tetra Pak on maksanut kymmeniä miljoonia euroja talousskandaalin kourissa rypevälle italialaisella ruokajätille Parmalatille saadakseen pakkaussopimuksia.

Väitteen esitti Parmalatin entinen talousjohtaja, nyttemmin vankilaan joutunut Fausto Tonna.

Tonnan mukaan Tetra Pak maksoi vuosina 1996 - 2001 kaikkiaan lähes 50 miljoonaa euroa vastineeksi sopimuksista. Käytännössä rahat menivät Parmalatin johtajan Calisto Tanzin omaan käyttöön, Tonna väittää.

Tetra Pak on alkanut tutkia väitteitä.

Parmalatin rahaskandaali alkoi paljastua viime vuoden lopulla, kun yhtiö myönsi, että sen kirjanpidossa on miljardien eurojen aukko. Tanzi on tunnustanut kavaltaneensa yhtiön varoja 500 miljoonan euron verran.

Yhtiö on julistettu maksukyvyttömäksi, mutta Italian hallitus pyrkii pelastamaan yli 30 000 ihmiselle töitä tarjoavan yhtiön tulevaisuuden.

Parmalatin ongelmien takia viranomaisten ja sijoittajien mielenkiinto on nyt kääntynyt italialaisiin pankkeihin. Varsinkin Capitalia-pankki ja Banca Intesa huolettavat italialaisia.

Capitalilla on eniten riskisijoituksia Parmalatissa. Intesa taas aikoo kirjata luottotappioiksi ainakin puolet 360 miljoonan euron Parmalat-saatavistaan.

AP, TV4, Dagens Industri

Lue seuraavaksi