1. yle.fi
  2. Uutiset

Parmalatin velat jopa 13,5 miljardia euroa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Italialaisen ruokajätin Parmalatin todelliset velat ovat 13,5 miljardia euroa, vaikka tilikirjat näyttävät vain kuuden miljardin velkoja, kertoo yhtiön entinen talousjohtaja Alberto Ferraris.

Ferraris on oikeudenkäynnissä kertonut eronneensa Parmalatista viime marraskuussa heti, kun hän sai tietää yhtiön talouden todellisesta tilasta.

Hän sanoo myös vaatineensa yhtiön johtajaa Calisto Tanzia paljastamaan ahdingon pankeille, mutta tämä kieltäytyi. Myös Tanzi on pidätettynä yhtiön sotkujen takia.

Ruotsalainen pakkausyritys Tetra Pak on puolestaan kiistänyt väitteen, että se olisi lahjonut Tanzia pakkaussopimusten saamiseksi.

Yksi Parmalatin entisistä talousjohtajista Fausto Tonna sanoo Tetra Pakin maksaneen vuosina 1996 - 2001 ainakin 50 miljoonaa euroa vastineeksi sopimuksista. Käytännössä rahat menivät Parmalatin johtajan Calisto Tanzin omaan käyttöön, Tonna väittää.

Tetra Pak sanoo nyt tarkastaneensa maksunsa vuodesta 1995 lähtien ja luovuttavansa aineiston Parmalat-sotkua tutkiville italialaisviranomaisille.

Parmalatin rahaskandaali alkoi paljastua viime vuoden lopulla, kun yhtiö myönsi, että sen kirjanpidossa on miljardien eurojen aukko. Tanzi on tunnustanut kavaltaneensa yhtiön varoja 500 miljoonan euron verran.

Italiassa huolettaa nyt Parmalatiin sijoittaneiden pankkien kohtalo.

STT, AFP, YLE24

Lue seuraavaksi