Veden pehmeys osasyy sydänkohtauksiin?

Suomalaisen tutkimuksen mukaan pehmeä juomavesi on yhteydessä sydänkohtauksien yleisyyteen: mitä pehmeämpää vesi on, sitä yleisempiä ovat sydän- ja verisuonitaudeista johtuvat kuolemat. Tutkimuksen ovat tehneet Geologian tutkimuskeskuksen ja Kansanterveyslaitos.

Suomessa pohjavesi on kansainvälisesti laadultaan pehmeää. Pehmeydessä on kuitenkin alueellisia eroja. Yleisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa pohjavesi on pehmeintä ja rannikolla sekä muuallakin lännessä kovempaa. Vastaavasti on todettu, että Itä-Suomessa kuollaan sydäntauteihin muuta maata useammin.

Veden kovuuteen vaikuttavat mineraalit, kuten kalsium ja magnesium. Niitä voitaisiin lisätä juomaveteen. Ylen Aamu-TV:n haastattelema dosentti Marjatta Karponen Kansanterveyslaitoksesta ei pidä veden "koventamista" tutkimuksen nojalla kuitenkaan järkevänä.

- Ei vedelle voi eikä kannata tehdä mitään. Sydäntaudeilla on hyvin monta riskitekijää. Tutkimuksen tulokset on toki hyvä tietää, jos alueellisuutta tutkitaan myöhemmin, Karponen sanoo.

Tutkimuksessa selvisi myös, että juomaveden fluori voi vähentää äkillisen sydänkohtauksen vaaraa. Yhden milligramman lisäys fluoria vesilitrassa pienensi tutkimuksessa sydänkohtauksen vaaraa kolmella prosenttiyksiköllä.

Tutkimuksessa oli mukana 19 000 suomalaista miestä.

YLE24, Reuters