1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Avaruusteleskooppi Hubble poistuu käytöstä

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on päättänyt lopettaa avaruusteleskooppi Hubblen huoltamisen. Laitteen käyttöikä päättynee siten noin neljässä vuodessa, minkä jälkeen laite palautetaan ilmakehään ja Maahan.

Ratkaisu liittyy presidentti George W. Bushin päätökseen luopua avaruussukkulaohjelmasta vuoteen 2010 mennessä. Sen sijaan Yhdysvallat aikoo jatkossa keskittyä lentoihin Kuuhun ja Marsiin.

Ilman huoltoa Hubblen kuluvat osat virttyvät loppuun. Jo nyt Hubblea radallaan pitävät gyroskoopit olisivat vaihtokunnossa, mutta suunniteltu huoltolento on viivästynyt Columbia-sukkulan vuoden takaisen turman vuoksi.

Avaruussukkulalennot ovat olleet jäissä onnettomuuden jälkeen. Kun ohjelmaa jatketaan, suunnataan loput lennot kansainvälisen ISS-avaruusaseman rakentamiseen valmiiksi.

Avaruusteleskooppi Hubble laukaistiin maata kiertävälle radalle huhtikuussa 1990. Tiedemiehille se tuottanut kosolti mittaamattoman arvokkaaksi luonnehdittua tietoa ja kuvamateriaalia avaruuden saloista.

- Tämä on surullinen päivä, mutta paras ratkaisu avaruusyhteisölle, kertoi Nasan päätutkija John Grunsfeld julkistaessaan Hubblea koskevaa päätöstä myöhään perjantaina.

Hubble näki tähtien taakse

Vasta äskettäin Hubble osoitti arvonsa kuvaamalla avaruudesta vanhimman kohteen, joka ihmissilmin on ikinä nähty. Kuva ajalta, jolloin yksikään tähti ei ollut vielä syntynyt, saatiin keskittämällä Hubblen kamera 80 päiväksi yhteen ainoaan avaruuskenttään.

"Koereikä" porattiin alueelle, jossa ei ollut häiritseviä kirkkaita tähtiä, röntgensäteilyä tai radiosignaaleja. Mahdollisia paikkoja oli vain muutamia.

Universumin laidalta otetussa kuvassa on ensimmäisten tietojen mukaan punaisia nauhamaisia kohteita.

Kuva on määrä julkistaa ensi kuussa.

BBC, AFP, YLE24