Kalevi Sorsa kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Entinen pääministeri ja SDP:n pitkäaikainen puheenjohtaja Kalevi Sorsa on kuollut. Sorsa kuoli kotonaan Helsingissä myöhään perjantai-iltana pitkän sairauden murtamana.

Joulukuussa 73 vuotta täyttäneen Sorsan mittava poliittinen ura alkoi 60-luvun lopulla.

Vuosien 1972 ja 1987 välisenä aikana Sorsa johti pääministerinä neljää eri hallitusta kaikkiaan kymmenen vuoden ajan. Hän on Suomen historian pitkäaikaisin pääministeri.

Koivisto: Sorsa oli kokoava voima

Presidentti Mauno Koiviston mukaan Kalevi Sorsa oli ennen kaikkea suomalaista politiikkaa kokoava voima.

Koivisto sanoi Ylen TV-uutisille lauantai-iltana, että Sorsa oli ihmisenä herkästi tunteva ja syvästi asioihin paneutuva sekä tunnollinen kaikessa mihin ryhtyi. Hän oli rajusti kantaaottava poliitikko, jolla oli sekä kannattajia että vihamiehiä.

Sorsa oli konsensus-poliitikko, joka pyrki aina löytämään mahdollisimman suuren yhteisymmärryksen osapuolten välille, Koivisto sanoo. Hänellä oli hyvä suhde presidentti Urho Kekkosen ja useiden muiden aikalaispoliitikkojen, kuten Johannes Virolaisen kanssa.

Koiviston mielestä Sorsan ansiota oli myös se, että Suomessa voitiin jälleen puhua puolueettomuuspolitiikasta.

Lipponen: Sorsalla vahva ote

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen luonnehtii Kalevi Sorsaa yhteiskunnallisen nousun suurmieheksi ja hyvinvointivaltion kehittäjäksi.

Lipponen sanoo muistosanoissaan, että tullessaan nuorena SDP:n johtoon ja pääministeriksi Sorsa otti vahvalla otteella vastuun maan kehittämisestä.

Lipposen mukaan Sorsa oli maamme ensimmäinen oikeasti kansainvälinen valtiomies. Hän oli yksi aikakautensa harvoista kansainvälisesti tunnetuista suomalaisista. Lipposen mukaan Sorsa luettiin Willy Brandtin ja Olof Palmen ohella sosialidemokratian suuriin hahmoihin.

Tuomioja: Sorsan puheenvuorot kelpoja myös nykypolitiikassa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo Sorsan olleen kahdenkymmenen vuoden ajan Suomen vaikutusvaltaisin poliitikko.

Tuomioja sanoo tiedotteessaan, että Sorsan vankin asiantuntemus ja poliittinen kiinnostus oli kaiken aikaa ulkopolitiikassa. Sorsa oli ulkoministerin mukaan liennytyskauden tärkeimpiä suomalaisia linjanvetäjiä.

Tuomioja sanoo itse oppineensa arvostamaan Sorsan näkemyksiä vasta myöhemmin ja viimeisinä vuosina Tuomioja huomasi, että ajoittain Sorsan puheenvuorot olivat myös nykyisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa oivaltavia ja viisaita.

Vanhanen: Sorsa modernisoi maatamme

Pääministeri Matti Vanhanen puolestaan korostaa muistosanoissaan, että Sorsa oli kansainvälinen vaikuttaja, joka modernisoi Suomea ja vahvisti asemaamme kansainvälisesti.

Vanhasen mukaan Sorsa oli lähihistorian merkittävin pääministeri. Sorsan ominaisuuksista nousee Vanhasen mielestä esiin etenkin monipuolisuus suomalaisen yhteiskunnan rakentajana keskellä 1970- ja 80-lukujen suurta rakennemuutosta.

YLE24, Radiouutiset, STT