Ministeriö haluaa moottorikelkoille käyttömaksun

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ympäristöministeriön suunnitelmissa on kelkkakohtainen, noin viidenkymmenen euron käyttömaksu. Maksu kannettaisiin kaikilta kelkanomistajilta auton käyttömaksun tapaan.

Lapissa on yli kaksikymmentätuhatta moottorikelkkaa, joista kertyisi noin miljoonan euron käyttömaksut.

- Ne, jotka ajavat vesistöjen jäillä, kokevat varmasti hieman hankalaksi asiaksi, vaikka kyseessä on ehkä 50 euroa. Se vastaa polttoainetankin hintaan. Sellainen summa koetaan vielä kohtuulliseksi, käytti reittiä tai ei, toteaa ylitarkastaja Pekka Tuunainen ympäristöministeriöstä.

Reittien kunnossapito ontuu

Ympäristöministeriön mukaan moottorikelkkareittejä rakennetaan kirjavan hankerahoituksen turvin ja reittien kunnossapito ontuu, koska rahaa ei ole.

Lapissa mm. matkailuelinkeino on toivonut, että reitistö- ja uraverkkoa hoidettaisiin nykyistä paremmin. Reittien ylläpitoa ovat rahoittaneet mm. matkailuyritysten ohella Lapin köyhtyvät kunnat veromarkoillaan.

- Se mistä Lappi juuri hyötyisi, on se, että saataaisin moottorikelkkailu tietyllä lailla muun liikenteen asemaan. Eli jos moottorikelkkailijat maksavat veroa, he voisivat edellyttää, että heille rakennetaan palveluita eli reittejä, Tuunainen perustelee.

Eduskunta päättää lopullisesti

Tuunaisen mukaan maksusta hyötyisivät niin matkailuyrittäjät kuin kaikki muutkin kelkkailuun liittyvät tahot.

Inarilaisen kelkkaharrastajan Ilkka Ollilan mukaan reittien kunnossapitoon ei tarvita käyttömaksua, vaan rahat voidaan ottaa bensaveron tuotoista.

- Nythän maksetaan polttoaineveroa varmasti niin paljon, että sieltä riittäisi. Paras kunnossapitäjä olisi Tielaitos.

Käyttömaksuhanketta ryhdytään valmistelemaan virkamistyönä ja lausuntokierrosten jälkeen eduskunta ratkaisee, tarvitaanko käyttömaksu vai ei.