1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Simpukoiden ”superliiman” salat selville

Kemian tutkijat ovat selvittäneet, miten simpukat tarrautuvat kiviin, köysiin ja veneisiin. Tieteellinen läpimurto voi johtaa uudentyyppisten kirurgisten sideaineiden ja veneiden pohjia suojaavien maalien kehittämiseen.

Simpukat tuottavat tehokasta liimaa säilyttääkseen otteensa siihen pintaan, mikä kulloinkin on niiden kotina. Tutkijat ovat jo pitkään yrittäneet selvittää tämän liima-aineen salaisuutta. Kyseistä proteiinia on kerätty simpukoista ja yritetty tuottaa bakteerien ja tupakkakasvin avulla.

Tuore tutkimusläpimurto tehtiin Indianassa sijaitsevassa Purduen yliopistossa, jossa tutkija Jonathan Wilkerin vetämä ryhmä osoitti simpukoiden liiman tartuntaominaisuuksien perustuvan raudan (Fe³+) varautuneisiin atomeihin. Simpukat keräävät näitä rauta-atomeja merivedestä.

Wilkerin ryhmä tutki erityisesti sinisimpukan (Mytilus edulis) käyttämää liima-ainetta.

- Aine perustuu silloittuneisiin proteiinimolekyyleihin, mutta rauta on tarvittava kovetinaine, Wilker selittää.

Vastaava synteettinen, mutta biologisten kudosten kanssa yhteensopiva liima olisi korvaamaton apu kirurgeille. Simpukoiden liiman kopio myös toimii hyvin märissä olosuhteissa.

Toinen uudentyyppisen liimatyypin käänteinen sovelluskohde on laivateollisuus. Ilman suoja-aineita laivojen pohjat täyttyvät pian merirokosta, levistä ja muista laivan kulkua hidastavista organismeista.

Monissa maissa käytetään yhä laivojen pohjien suojaukseen maaleja, jotka sisältävät myrkyllisiä kupari-ioneja. Nämä aineet tepsivät kyllä mereneläviin, mutta päästävät samalla myrkyllisiä yhdisteitä meriveteen. Nyt kun simpukoiden liiman rakenne tunnetaan, pystytään kehittämään ympäristölle vähemmän haitallisia pintojen suoja-aineita, jotka jonkin tietyn täsmäkemikaalin avulla estävät simpukoiden kiinnittymisen.

Ylen Ympäristötietopalvelu