Ahtisaari: Afrikan sarvi tarvitsee apua kauan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Presidentti Martti Ahtisaari arvioi, että Afrikan sarven maat tarvitsevat ulkopuolista apua vielä kauan, vaikka alueen ongelmat saataisiin ratkaistuakin. Uutistoimisto IPS:lle kirjoittamassaan kolumnissa Ahtisaari pohtii Etiopian ja Eritrean tilannetta.

Ahtisaari nimitettiin viime kesäkuussa YK:n Afrikan sarven erityislähettilääksi. Afrikan sarven muodostavat Etiopian ja Eritrean lisäksi Djibouti ja Somalia. YK kehotti Ahtisaarta keskittymään kuitenkin Etiopian ja Eritrean ongelmiin.

Kesällä 2002 Afrikan sarvessa satoi hyvin vähän, mistä aiheutui paha ruokapula. Kesäkuussa arvioitiin Etiopiassa ja Eritreassa olleen 14,6 miljoonaa välittömän avun tarpeessa olevaa ihmistä ja tilanne paheni kesän aikana.

Ajoissa tullut kriisivaroitus sekä lahjoittajien ja avustusjärjestöjen ripeä toiminta ehkäisivät nälkäkatastrofin.

Tilanne on silti edelleen vaikea. Tänä vuonna apua tarvitsee 6 - 10 miljoonaa ihmistä. Malaria ja muut tartuntataudit vaivaavat nälän heikentämiä ihmisiä.

Etiopia hallitus yrittää helpottaa tilannetta mm. maanomistustilannetta parantamalla. Köyhiä maanviljelijöitä siirretään muille alueille ja heidän hallintaansa annetaan pitkillä sopimuksilla lisää maata. Maa pysyy valtion omistuksessa etteivät asukkaat myisi sitä ja joutuisi näin kokonaan ulkopuolisen avun varaan.

Ahtisaaren mukaan on tärkeää, että viljelijällä on varma tieto, että hän maa on hänen hallinnassaan pitkän ajan. Tämä motivoi häntä työhön.

Eritrean asukkaista kaksi kolmasosaa elää köyhyysrajan alapuolella ja puolet äärimmäisessä köyhyydessä.

Ahtisaari huomauttaa, että kuivuuskaudet näyttävät käyvän yhä yleisemmiksi. Alueen perustavat ongelmat on kyettävä ratkaisemaan humanitaarisista kriiseistä huolimatta.

Ahtisaaren mukaan pitkän aikavälin tulokset edellyttävät Eritreassa kolmea asiaa: humanitaarinen apu on saatava rahoitettua, hallituksen ja avustajien vuoropuhelua on kehitettävä, ja Etiopian kanssa jatkuva rajakiista on nopeasti saatava selvitettyä.

Ahtisaari painottaa, että alueen kehitystä on käännettävä kohti itsenäistä ruoantuotantoa. Maailmanpankin on otettava johtava rooli alueen pitkän aikavälin kehityksessä ja kansainvälisen yhteisön on kohdistettava ponnistuksia Afrikan sarven alueelle.

IPS