Vääriä euroseteleitä yhä enemmän

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroväärennösten määrä lisääntyi Suomessa viime vuonna selvästi. Väärennettyjä seteleitä paljastui kaikkiaan 1 189 kappaletta, kun vuonna 2002 niitä löydettiin vain 155 kappaletta. Myös vääriä kolikoita on tavattu satoja.

Väärennösten laatu vaihteli melkoisesti: osa väärennöksistä oli heikkolaatuisia kopiokonetuotoksia, osa hyvätasoisia painamalla tehtyjä väärennöksiä.

Eniten poliisin haaviin tarttui väärennettyjä 100 euron seteleitä, toiseksi eniten tavattiin väärennettyjä 50 euron seteleitä.

Väärennetyksi epäilemäänsä seteliä voi kuka tahansa tutkia tunnustelemalla setelin painatusta, katsomalla seteliä valoa vasten ja kallistelemalla sitä, sillä eurosetelien aitoustekijöitä on erittäin vaikea jäljitellä.

Kolikkoväärennöksiä ulkomailta

Myös kolikkoväärennökset ovat työllistäneet poliisia. Väärennökset ovat olleet yhden ja kahden euron kolikoita ja ne on todennäköisesti tehty messingistä.

Väärennetyt rahat ovat taitavasti tehtyjä ja niitä on vaikea erottaa paljain silmin aidosta. Vain aidon kolikon magneettisuus erottaa oikean väärennöksestä.

Väärennetyt kolikot on todennäköisesti tehty Saksassa ja niiden epäillään kulkeutuneen Suomeen turistien mukana. Suomessa ei kolikoita tiettävästi ole vielä väärennetty.

YLE24