Powell: Kysymys Irakin joukkotuhoaseista avoin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell myöntää, että on avoin kysymys, oliko Irakilla lainkaan joukkotuhoaseita ennen viime kevään sotaa.

Powell kommentoi USA:n asetarkastuksia Irakissa johtaneen David Kayn perjantaista lausuntoa, jonka mukaan Irakilla ei ehkä ollut joukkotuhoaseita ennen sotaa.

Kay ilmoitti erostaan perjantaina. Samalla hän sanoi, ettei usko Irakilla olleen kemiallisia tai biologisia aseita vuonna 1991 käydyn Persianlahden sodan jälkeen. Kay ei myöskään pidä todennäköisenä, että Irak olisi kehitellyt laajaa aseohjelmaa vielä 1990-luvun aikana.

Yhdysvallat perusteli hyökkäystään Irakiin viime maaliskuussa nimenomaan maan joukkotuhoaseilla. Näin huolimatta siitä, etteivät YK:n asetarkastajat löytäneet Irakista todisteita kemiallisista, biologisista tai ydinaseista.

Powell piti sodan alla YK:ssa kuuluisan puheen, jossa hän väitti Irakin salailevan joukkotuhoaseitaan.

Nyt hän puolustautui sanomalla, että Irakia vaadittiin osoittamaan epäily vääräksi, mutta maa ei niin tehnyt. Powellin mukaan Yhdysvaltain arviot perustuivat parhaisiin saatavilla oleviin tiedustelutietoihin.

Tietomme olivat sopusoinnussa muiden tiedustelupalvelujen ja hallitusten näkemysten kanssa. Niiden mukaan oli suuria avoimia kysymyksiä siitä, mitä Irakilla oli ja mitä ei ollut, Powell perusteli.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on puolestaan kommentoinut Kayn lausuntoa sanomalla, että Kay oli kokenut tarkastaja ja hänen sanomisensa on syytä ottaa vakavasti.

AP, BBC, Reuters