Hyppää sisältöön

Uskontojen välistä vuoropuhelua tiivistetään foorumilla

Suomeen on perusteilla pysyvä uskontojen välinen foorumi, jonka tavoite on lisätä kanssakäymistä ja yhteistyötä eri ryhmittymien välillä. Nyt sopimus tehtiin kristillisten kirkkojen sekä islamilaisen ja juutalaisen seurakunnan välillä, jatkossa foorumi olisi ehkä avoin myös muille Suomessa vaikuttaville uskontokunnille.

Jatkossa uskontokuntien johtajien tapaamisten rinnalle on tavoitteena luoda toinen, kokouksia valmisteleva elin.

Asiasta päättivät maanantaina evankelisluterilaisen, ortodoksisen ja katolisen kirkon sekä islamilaisen ja juutalaisen seurakunnan johtajat Helsingissä.

Suomen ekumeenisen neuvoston mukaan johtajatapaamisiin voisi mahdollisesti jatkossa osallistua myös muiden Suomessa vaikuttavien uskontokuntien edustajia.

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Jukka Paarma kuvasi uskontojen välistä dialogia prosessiksi, jonka kaikkia muotoja ei vielä tiedetä. Hän painotti kanssakäymisen syventämistä ja sanoi ruohonjuuritasolla tapahtuvan tutustumisen olevan jopa johtajien tapaamisia merkittävämpää.

Johtajat totesivat kuin yhdestä suusta Suomen olevan muuttumassa yhä monikulttuurisemmaksi. Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtajan Gideon Bolotowskyn mukaan foorumilla on tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa selvä sijansa. Tanskalaissyntyinen rabbiini Moshe Edelmann puolestaan toi esille uskontojen johtajien tapaamisen ainutlaatuisuuden.

- Ei liene toista maata maailmassa, missä tällainen kokous olisi mahdollinen. Jos olisin suomalainen ja lukisin asiasta sanomalehdistä, olisin ylpeä, Edelmann sanoi.

STT