1. yle.fi
  2. Uutiset

Parmalatin velat luultuakin suuremmat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Elintarvikejätti Parmalatin todelliset velat ovat 14,3 miljardia euroa, lähes kahdeksan kertaa niin paljon kuin yhtiö ilmoitti mennessään selvitystilaan. Asiasta kertoi Parmalatin taloussotkuja selvittävä tilipitoyhtiö maanantaina.

PricewaterhouseCoopersin selvityksistä käy ilmi, että Parmalatin tila oli jo viime vuonna huonompi kuin synkimmissäkään arvioissa on esitetty. Yhtiö itse raportoi neljän miljardin euron veloista kaatuessaan velkojiensa syliin vajaa kuukausi sitten.

Sijoittajia italialaisjätti johti ilmeisen surutta harhaan. Esimerkiksi tammi-syyskuun pörssitiedotteessaan yhtiö ilmoitti varsinaisten liiketoimintojensa tuotoksi 651 miljoonaa euroa, kun oikea luku oli 121 miljoonaa.

Todellinen myynti oli samalla jaksolla neljä miljardia euroa ilmoitetun 5,4 miljardin euron sijasta. Jo vuonna 2002 liikevaihto oli jäänyt 6,2 miljardiin euroon, kun julkisuuteen oli kerrottu 7,7 miljardista.

Parmalat tiedettiin velkaiseksi, mutta tätä yhtiön johto pyrki vähättelemään. Petoksen jäljille päästiin, kun Parmalatin caymansaarelaisen tytäryhtiön talletustodistus noin neljän miljardin euron varoista osoittautui väärennökseksi.

Rikostutkinta Parmalatin edesottamuksista käynnistettiin joulukuun puolessa välissä. Yhtiön perustaja Calisto Tanzi on tällä hetkellä sydänvaivojen vuoksi sairaalassa, mutta pysyy pidätettynä.

Samoin telkien takana on Parmalatin entinen talousjohtaja Fausto Tonna. Yhdeksää ihmistä, muun muassa kahta yhtiön ulkopuolista kirjanpitäjää, on kuulusteltu.

Vuonna 1961 perustettu ja 1990 pörssiin hakeutunut Parmalat työllistää 36 000 ihmistä noin 30 maassa. Kaupankäynti yhtiön romahtaneella osakkeella on keskeytetty ennalta määräämättömäksi ajaksi.

Reuters, BBC, YLE24

Lue seuraavaksi