1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eeva Joenpelto on kuollut

Kirjailija Eeva Joenpelto on kuollut 82 vuoden ikäisenä lyhyen sairauden jälkeen. Tuottelias kirjailija sai vuonna 1994 Finlandia-palkinnon romaanistaan Tuomari Müller, hieno mies.

Joenpelto oli 25-vuotias julkaistessaan ensimmäisen romaaninsa Seitsemän päivää nimellä Eeva Helle. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi vuonna 2000 julkaistu Uskomattomia uhrauksia.

Ensimmäisen omalla nimellä julkaistun romaanin, Kaakerholman kaupunki, kirjoittaminen alkoi vuonna 1948. Valmiiksi kirja tuli kahdessa vuodessa.

Kaikkiaan Joenpelto julkaisi 26 romaania ja yhden näytelmän, Liian suuria asioita. Hänen muita teoksiaan ovat mm. Vetää kaikista ovista, Elämän rouva, rouva Glad ja Rikas ja kunniallinen. Joenpellon teoksia on käännetty usealle eri kielelle.

Joenpelto oli kirjallisuuden taiteilijaprofessori vuosina 1980 - 1985. Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi hänet nimitettiin vuonna 1982. Hän on saanut useita valtion kirjallisuuspalkintoja.

Kansainvälinen Eeva Joenpelto -kirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 1988 kolmen vuoden välein.

Joenpelto syntyi Sammatissa vuonna 1921. Hän opiskeli Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa kaksi vuotta, minkä jälkeen hän työskenteli sanomalehden toimittajana ennen ryhtymistään vapaaksi kirjailijaksi.

STT, YLE24