Muslimien pyhiinvaellus huipentui Saudi-Arabiassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saudi-Arabiassa muslimien vuosittainen pyhiinvaellus on huipentunut lauantaina nousuun lähellä Mekkaa sijaitsevalle Arafatvuorelle. Viimeiseen nousun osallistui jopa kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa.

Vajaa 20 kilometriä Mekasta itään sijaitseva Arafatvuori on paikka, jossa profeetta Muhammedin uskotaan pitäneen viimeisen saarnansa. Vuorella seisominen ennen auringonlaskua on pyhiinvaellusmatkan kohokohta.

Ennen Arafatvuorelle nousua yli miljoona pyhiinvaeltajaa vietti yön telttakylässä Minan laaksossa rukoiltuaan perjantaina Mekan suuressa moskeijassa.

Pyhiinvaellus päättyy sunnuntaina Eid al-Adhan uhrijuhlaan.

Pyhiinvaellus on yksi islaminuskon keskeisistä pilareista ja jokaisen muslimin tulisi tehdä se ainakin kerran elämässään, jos se suinkin on mahdollista.

Tänä vuonna on kiristetty turvatoimia terrori-iskun pelossa. Pääkaupungissa Riadissa pidätettiin torstaina seitsemän ihmistä epäiltynä pommi-iskun valmistelusta. Poliisi takavarikoi kahteen piilopaikkaan tehdyssä iskussa myös aseita ja ammuksia.

Aiemmin samana päivänä tehdyssä kotietsinnässä kuusi turvallisuusjoukkojen jäsentä ja yksi siviili sai surmansa ampumavälikohtauksessa.

Viime vuonna kymmeniä ihmisiä sai surmansa Riadissa tehdyissä tuhoisissa terrori-iskuissa.

AP, BBC, Reuters, YLE24