Pyhiinvaeltajia tallautui kuoliaaksi Mekassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saudi-Arabiassa muslimien pyhiinvaelluksella Minassa Mekan lähellä jopa 250 ihmistä on tallautunut kuoliaaksi saatanaa kuvaavan patsaan kivityksen yhteydessä. Pyhiinvaellukseen osallistuu jopa kaksi miljoonaa muslimia ja kivitykseen kolmen päivän aikana useita satoja tuhansia.

Kivityksen aikana pyhiinvaeltajat kivittävät saatanaa esittävää patsasta. Patsasta myös solvataan ja sille heilutetaan kengänpohjia. Rituaaliin osallistuu yhtä aikaa useita tuhansia muslimeja.

Kivityspaikka on Jamarat-silta, joka on vain 15 metriä leveä kivinen rakennelma kahden kukkulan välillä. Kuolleet jäivät sekasorrossa vellovien ihmismassojen jalkoihin. Lisäksi sadat ihmiset loukkaantuivat.

Viime vuonna kivityksen aikana kuoli 14 pyhiinvaeltajaa, vuonna 2001 heitä kuoli 35 ja vuonna 1998 peräti 118. Surullisin vuosi oli 1990, jolloin 1 426 pyhiinvaeltajaa joko tallautui tai tukehtui kuoliaaksi Minassa pienessä tunnelissa.

Kaikkiaan pyhiinvaellukseen osallistuu noin kaksi miljoonaa muslimia. Juhlan huippuhetki oli lauantaina Arafatvuorella. Sunnuntaina pyhiinvaelluksen juhlallisuudet päättyvät Eid al-Adhan uhrijuhlaan.

AP, AFP, Reuters, STT, YLE24