1. yle.fi
  2. Uutiset

Työryhmä: Poikien ympärileikkaukset maksutta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uskonnollisten ja kulttuuristen perinteiden takia tehtävät poikien ympärileikkaukset halutaan siirtää julkisen terveydenhuollon vastuulle. Työryhmä uskoo, että uudistus vähentäisi terveyshaittoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä katsoo, että leikkaukset pitäisi rinnastaa lääketieteellisin perustein tehtäviin ympärileikkauksiin.

Työryhmä uskoo, että uudistus vähentäisi terveyshaittoja. Se esittää myös, että ympärileikkauksista säädettäisiin lailla.

Monilapsisille perheille maksut ovat suuri taakka ja puoskarien käytön vaara kasvaa. Tällöin myös pojan kärsimykset lisääntyvät ja komplikaatioiden vaara kasvaa.

Työryhmä painottaa, että pojan etu ja turvallisuus on varmistettava. Hänen mielipidettään on ikä ja kehitysaste huomioonottaen kuultava, ja sitä on myös noudatettava. Pojalla olisi siis oikeus kieltäytyä leikkauksesta.

Leikkauksesta ja sen vaikutuksesta on annettava riittävät tiedot ja leikkauksen edellytys on huoltajien suostumus. Leikkauksia saisivat tehdä vain laillistetut tai luvan saaneet lääkärit. Myös yksityislääkärit tulevat kysymykseen.

Suomessa tehdään vuosittain noin 200 ei-lääketieteellistä ympärileikkausta. Osa kunnista vastaa kustannuksista, osa ei. Tyttöjen sukupuolielinten silpominen säilyy laissa rangaistavana tekona.

Lääkärit vastustavat

Ehdotus uskonnollisista syistä tehtävien ympärileikkausten siirtämisestä julkiseen sairaanhoitoon on herättänyt sairaanhoitopiireissä vahvaa vastustusta.

Osa lääkäreistä uhkaa vedota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jos esitys johtaa lakiin. Ympärileikkauksia vastustavien lääkärien mielestä leikkaukset ovat epäeettisiä ja rahat pitäisi ennemmin käyttää sairauksien hoitoon.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi