Kuvaputkien tehokierrätys käynnistyy Forssassa

Suomalaisten kehittämä kierrätysteknologia pääsee kokeilusta käytäntöön Forssassa, missä uusi, automatisoitu laitos on käynnistämässä toimintansa.

Kuvaputkien kierrätys on ollut ongelmallista, koska osa lasista on ongelmajätettä. Kuvaputki kootaan kahdesta osasta. Etupaneeli on optisesti korkealuokkaista lasia, ja takakartio säteilyvaaran vuoksi lyijylasia eli lyijyn vuoksi ongelmajätettä.

Forssan laitoksessa käytetty kuvaputki leikataan laserilla kahtia, jolloin molemmat lasilaadut saadaan erotettua riittävän puhtaina. Näin ne voidaan palauttaa uusin putkien raaka-aineeksi. Noin 15 ihmistä työllistävä laitos tuottaa alkuvaiheessa vähintään 100 000 kuvaputkea vuodessa.

Forssan laitos on herättänyt runsaasti kiinnostusta: tehdasvierailuja on ollut viikottain jo ennen toiminnan varsinaista käynnistymistä. Suuriin volyymeihin kykenevälle kuvaputken kierrätysmenetelmälle on kysyntää kautta maailman, alustavia yhteydenottoja on tullut Keski-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta saakka.

Television kierrätysaste on tätä nykyä jo yllättävän hyvä: 40-kiloisesta televisiosta 35 – 38 kiloa päätyy hyötykäyttöön.

Laitoksen omistaa CRT-Finland Oy, jonka taustalta taas löytyvät Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja teknologian kehittänyt Proventia Automation Oy, joka taas on osa ympäristötekniikkaan erikoistunutta Proventia Group -konsernia.

Ylen Ympäristötietopalvelu