Ranska vaatii Aristidea eroamaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranska syyttää Haitissa vallitsevasta kaaoksesta presidentti Jean-Bertrand Aristidea ja vaatii tätä eroamaan. Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin sanoi, että Aristiden tulisi tehdä päätelmät tilanteesta ja antaa maansa avata uusi luku historiassaan.

Ranska esittää lisäksi siviileistä koostuvan turvajoukon lähettämistä entiseen siirtomaahansa, jotta Haitin vajoaminen anarkiaan saadaan estettyä. Joukko koostuisi lähinnä eri maiden poliiseista.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell oli yllättynyt Villepinin puheista. Powell kertoo, ettei ole kuullut suunnitelmista lähettää joukkoja alueelle. Hän sanoi puhuneensa Villepinin kanssa puhelimitse ja molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että eteenpäin on pyrittävä poliittisin keinoin.

Tilanne Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä kiristyy presidentin kannattajien ja kapinallisten valmistautuessa yhteenottoon. Kauppoja ja taloja on ryöstetty ja kaduille on pystytetty tiesulkuja ja barrikadeja.

Useita kaupunkeja vallanneet kapinalliset ovat sanoneet valtaavansa myös Port-au-Princen, ellei Aristide suostu eroamaan. Kapinajohtaja Guy Philippe on uhannut hyökätä kaupunkiin sunnuntaina.

Ainakin 60 ihmistä on kuollut kolmiviikkoisen verenvuodatuksen aikana.

Rauhansuunnitelma hylättiin

Keskiviikkona Aristiden eroa vaativat poliitikot hylkäsivät kansainvälisen rauhansuunnitelman. Oppositio päätti vesittää rauhansuunnitelman, sillä se ei halua tinkiä vaatimuksestaan, joka koskee Aristiden välitöntä eroa.

Yhdysvaltain johdolla laaditun kansainvälisen rauhansuunnitelman mukaan Aristiden valtaa olisi leikattu, mutta hän olisi voinut jatkaa presidenttinä vuoteen 2006 asti. Powellin mukaan neuvotteluja eri osapuolten kanssa rauhansuunnitelman hyväksymiseksi jatketaan kuitenkin edelleen.

Reuters, BBC News