Myös Butler kertoi YK-väen vakoilusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n asetarkastajien entinen johtaja Richard Butler sanoo, että myös häntä vakoiltiin Irakin aseriisuntaa koskevien tietojen vuoksi. Australialainen Butler uskoo, että salakuuntelijoina olivat ranskalaiset, britit, yhdysvaltalaiset ja venäläiset.

Butler sanoo uskovansa, että hänen YK-toimistoaan New Yorkissa salakuunneltiin. Hän kertoo käyneensä välillä kävelyllä Keskuspuistossa saadakseen puhua rauhassa.

Australian yleisradioyhtiö ABC kertoo, että myös toista YK:n asetarkastusjohtajaa Hans Blixiä salakuunneltiin. ABC:n mukaan Blixin puheluita seurattiin, kun hän oli Irakissa.

Vakoiluskandaali velloo Britanniassa

Torstaina entinen brittiministeri Clare Short sanoi, että Britannia vakoili YK:n pääsihteeriä Kofi Annania ennen Irakin sotaa. Pääministeri Tony Blair pitää Shortin väitteitä vastuuttomina ja Britannian turvallisuutta horjuttavina. Short kiistää Blairin syytteet.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan olisi pettynyt, jos vakoiluväitteet pitäisivät paikkansa, sanoo hänen tiedottajansa Fred Eckhard.

Eckhardin mukaan tällainen toiminta olisi laitonta ja horjuttaisi YK:n työtä. Pääsihteerin kanssa keskustelevien on voitava luottaa siihen, että keskustelu on luottamuksellinen, hän toteaa.

DPA, Reuters