1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Hotakaiselle pohjoismainen kirjallisuuspalkinto

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kirjailija Kari Hotakainen on voittanut Pohjoismaiden neuvoston tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Juoksuhaudantie. Romaani parodioi ja ironisoi omaa aikaamme, eikä vähiten sen perinteistä miehen roolia, perusteluissa todetaan.

Perustelujen mukaan Juoksuhaudantie on yhteiskuntakriittinen, rakenteellisesti loppuun asti ajateltu romaani, joka kuvaa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan hajoamista.

Palkinnon arvo on 350 000 Tanskan kruunua eli vajaat 47 000 euroa. Se luovutetaan Hotakaiselle Tukholmassa marraskuun alussa Pohjoismaisen neuvoston istunnon yhteydessä.

- Mun on vaikea keksiä tästä palkinnosta tällä hetkellä mitään negatiivista sanottavaa. En pysty olemaan muodikkaan kriittinen, Hotakainen kommentoi tyytyväisenä ja viittaa Finlandia-palkinnosta alkaneeseen kirjallisuuskeskusteluun palkintojen mielekkyydestä.

- Olen tässä yrittänyt heppoisella kielitaidollani vastata kaksi tuntia putkeen kysymyksiin. Lähden siitä, että yhtään pohjoismaista lehteä en huomenna aukaise, ne oli semmoisia härregud, omöjligt -haastatteluja.

Juoksuhaudantie oli palkintoehdokkaana Camilla Frostellin viime kuussa ilmestyneenä ruotsinnoksena Löpgravsvägen.

Suomen toisena ehdokkaana oli Lars Sund romaanillaan Eriks bok. Yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsi voittajan 13 ehdokkaan joukosta.

Palkinnon tarkoituksena on lisätä kiinnostusta naapurimaiden kirjallisuutta ja kieltä sekä Pohjoismaiden kulttuurillista yhteenkuuluvuutta kohtaan. Palkintoa ei voi hakea.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto myönnetään kaunokirjalliselle teokselle, joka on kirjoitettu jollakin Pohjoismaiden kielistä. Palkinto voidaan myöntää romaanille, näytelmälle, runo-, novelli- tai esseekokoelmalle tai muulle kirjallisesti ja taiteellisesti korkeatasoiselle teokselle.

Vuodesta 1962 lähtien jaetun palkinnon on tätä ennen voittanut seitsemän suomalaista kirjailijaa: Väinö Linna 1963, Veijo Meri 1973, Hannu Salama 1975, Bo Carpelan 1977, Antti Tuuri 1985, Nils-Aslak Valkeapää 1991 ja Tua Forsström 1998.

Suomenkielellä kirjoittava kirjailija sai siis palkinnon viimeksi 19 vuotta sitten.

- Edellinen suomenkielisestä kirjasta annettu palkinto tuli Antti Tuurille. Se lämmittää mieltäni, sillä Pohjanmaa on Antti Tuurin paras kirja ja yksi minun mielikirjojani. Myös Veijo Meri ja Hannu Salama ovat saaneet palkinnon, joten olen tässä isompieni seurassa, Hotakainen päätti kommenttinsa STT:lle.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi