Uusi geenilöydös selittää rasva-arvoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisia perheitä tutkimalla on löydetty veren korkeiden rasva-arvojen takana oleva geeni. Geenin virheellisellä toiminnalla arvellaan olevan tärkeä merkitys sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassamme sekä verenpaineen säätelyssä.

Nyt löydetty geeni liittyy perinnölliseen sekamuotoiseen hyperlipidemiaan, jossa sekä veren kolesteroli- että triglyseridipitoisuudet ovat koholla.

Tämä sydäninfarktin riskitekijä on yleisempi kuin perinnöllinen korkea LDL-kolesteroli. Se voi selittää jopa 20 prosenttia alle 60-vuotiaiden infarkteista.

Helsingin yliopiston, Kansanterveyslaitoksen ja Kalifornian tutkijoiden havainto on ehditty julkistamaan arvostetussa Nature Genetics -lehdessä. Geenilöydöksen tehneen tutkijaryhmien johdossa ovat olleet akatemiaprofessori Leena Palotie ja professori Päivi Pajukangas.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että geeni selittää osaltaan myös niin kutsuttua metabolista oireyhtymää ja aikuisiän diabetesta. Geenin virheellisen toiminnan vaikutus näyttää tutkijoiden mukaan olevan erityisen merkityksellinen miesten sairastumisesssa.

STT, YLE24