Zhirinovskin kakkosmies kehässä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Oleg Aleksandrovitsh Malyshin, 52, nousi äärikansallismielisen liberaalidemokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi, kun puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski päätti jäädä pois kisasta. Zhirinovski sanoo haluavansa kumota mielikuvan liberaalidemokraateista yhden miehen puolueena. Toiset kuitenkin arvelevat, ettei Zhirinovski halunnut pilata hyvää menestystä joulukuun duuman vaaleissa lähtemällä presidenttikisaan, jonka voittaja näyttää itsestäänselvältä.

Joulukuisissa duuman vaaleissa liberaalidemokraatit liki kaksinkertaistivat äänimääränsät 11,45 prosenttiin, mutta presidentinvaaleissa kyselyt lupaavat Malyshinille vain reilun prosentin kannatusta.

Malyshinin ehdokkuuden tarkoitus lieneekin mainostaa ennemminkin puoluetta kuin presidenttiehdokasta ja hänen arvioidaan suostuneen ehdokkaaksi palveluksena ystävälleen Zhirinovskille.

Malyshin on ollut liberaalidemokraattisessa puolueessa useissa tehtävissä, mm. Zhirinovskin henkivartijana ja varapuheenohtajana. Duumaan hänet valittiin ensi kertaa joulukuussa.

Myös presidentinvaaleissa hän on kuitenkin jäänyt pitkälti Zhirinovskin varjoon. Miesten yhteisissä tiedotustilaisuuksissa Zhirinovski on hoitanut suuren osan puhumisesta, ja hän olisi halunnut myös edustaa ehdokastaan tv-väittelyissä. Tätä vaalikomissio ei kuitenkaan sallinut.

Malyshinin mukaan Venäjä tarvitsee hallintoa, jossa kaikki valta on presidentin käsissä. Lisäksi hän vaatii tiukempaa taistelua järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Hän myös lakkauttaisi parlamentin ylähuoneen, supistaisi duumaa ja vähentäisi Venäjän alueiden määrän 89:stä 15:een. Tuomarit pitäisi Malyshinin mukaan valita vaaleilla riippumattomuuden lisäämiseksi.

Malyshin ei sinänsä pidä Putinin linjaa vääränä, mutta hänen mielestään Putin on liian varovainen muuttamaan asioita. Hän arvioi, että olisi itse tätä parempi ainakin taistelussa rikollisuutta vastaan.

Rostovilainen urheilumies

Malyshin syntyi vuonna 1951 Novostepanovkan kylässä Rostovin alueella. Valmistuttuaan kaivosinsinööriksi hän ryhtyi ammattijalkapalloilijaksi ja –nyrkkeilijäksi sekä sittemmin valmentajaksi.

Politiikkaan Malyshin tuli mukaan 40-vuotiaana vuonna 1991 liittyessään liberaalidemokraattiseen puolueeseen. Hän työskenteli aluksi puolueen palveluksessa Moskovassa, ja vuonna 1997 hänet valittiin Tatsinskyn piirin johtajaksi Rostovin alueelle.

Vuonna 2001 Malyshin palasi Moskovaan ja viime joulukuussa hänet valittiin ensimmäistä kertaa duumaan.

Tatsinskyn johtajana Malyshin sai mainetta erityisesti toimeenpanemastaan ruoan hintasäännöstelystä sekä kovista otteistaan vastaan hangoitelleita yrityksiä vastaan.

Malyshin muun muassa vieraili aseistettujen miesten kanssa yrityksessä, joka kiisteli hallinnon kanssa raha-asioista. Erään meijerin hän puolestaan määräsi antamaan pois koko voivarastonsa, kun oli huomannut meijerin myymien voipakettien olevan ilmoitettua pienempiä.

Paikalliset yritykset ovat lehtihaastattelussa valittaneet, että Malyshin ajoi ne vararikkoon. Malyshin kuittaa arvostelun sanomalla, että yritysjohtajat haluavat vain kostaa hänen kovan politiikkansa.

Katriina Töyrylä YLE24