Presidentin viraltapano kuohuttaa Etelä-Koreaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etelä-Korean poliisi varautuu yhteenottoihin, kun presidentti Roh Moo-Huyn kannattajat kokoavat joukkojaan uusiin mielenosoituksiin viraltapanon vuoksi. Perjantaina Roh'n tukijat marssivat Soulissa, Busanissa, Taegussa ja Kwangjussa, ja 12 000 ihmistä piti kynttilämielenosoitusta läpi yön parlamenttitalon edustalla.

Roh Moo-Huy

Mielipidekyselyjen mukaan yli 70 prosenttia korealaisista vastustaa virkasyytettä, jonka Roh sai perjantaina julkisesta tuestaan Uri-puolueelle huhtikuun vaalien alla. Laki kieltää presidentiltä vaalikannan ilmaisemisen.

Opposition ajamassa virkasyytteessä mainitaan myös lahjusskandaalin ja taloudenhoidon laiminlyönnin aiheuttama uskottavuuskriisi.

Perustuslakituomioistuimen päätös voi viedä puoli vuotta. Sillä välin virkaa hoitaa pääministeru Goh Kun. Hän on vedonnut kansalaisiin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina ja jatkaisivat normaalielämää. Hän on myös vakuuttanut hallituksen keskittyvän ennen muuta pitämään poliittisen linjan ennallaan.

Vakuutus lienee suunnattu yhtä voimakkaana myös tärkeälle liittolaiselle Yhdysvalloille. Roh on sanonut muun muassa, ettei hallitus peräänny päätöksestä lähettää 3 000 sotilasta Irakiin.

Siltä varalta, että pohjoinen naapuri yrittäisi käyttää Etelä-Korean sekavaa tilannetta hyväkseen, valppautta Pohjois-Korean rajalla on lisätty. Mistään pohjoisen liikehdinnästä ei kuitenkaan ole ollut merkkejä.

AP, YLE24