IAEA pääsi kompromissiin Iranin-lauselmastaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA on pitkään kiisteltyään päässyt kompromissiin Irania koskevasta päätöslauselmasta. Asiakirja hyväksyttiin lopulta äänestyksettä. Iran on kieltänyt asetarkastajien pääsyn maahan vastalauseena lauselmalle.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset Kanada, Australia ja Irlanti vaativat IAEA:n hallintoneuvoston viikon kestäneissä neuvotteluissa, että Irania uhattaisiin pakotteilla, jotta se luopuisi mahdollisesta ydinaseohjelmastaan.

Malesian edustama 13 liittoutumattoman maan rintama puolestaan varoitti vieraannuttamasta Irania ja peräsi sille uhkailun sijasta tunnustusta myönnytyksistä, jotka maa on jo tehnyt.

Kompromissiratkaisussa Irania ei uhata YK:n turvallisuusneuvostolla, kuten Yhdysvallat olisi alkujaan halunnut, mutta maata arvostellaan kuitenkin ankarasti.

Yhdysvaltain mukaan Iran pyrkii ydinohjelmallaan hankkimaan ydinaseita. Iran sanoo, että kyse on pelkistä voimaloista. Lauantaina maa ilmoitti noudattavansa päätöslauselmaa, olipa sen sisältö mikä tahansa.

Iran tyytymätön lauselmaan

IAEA:n päätöslauselman julkaisun jälkeen Iran kuitenkin ilmoitti olevansa tyytymätön siihen. Iranin mukaan USA:lla on ollut liian paljon sananvaltaa sopimusta muotoiltaessa. Iran pitää sopimusta takaiskuna ja sanoo, että sen sulattelu vie jonkin aikaa.

Iran ei ole antanut asetarkastajille toistaiseksi lupaa saapua maahan. Jo perjantaina Iran ilmoitti, että tarkastusten alku lykkääntyy kuukaudella lomakauden takia. Lauantaina Iranin ulkoministeriön edustaja sanoi, että ratkaisu johtuu osittain myös lauselmastan epätoivotusta rakenteesta.

IAEA:n johtaja Mohammed El-Baradei on kuitenkin optimistinen ja uskoo Iranin päästävän YK:n ydinasetarkastajat pian jatkamaan toimiaan.

- Luulen, että Iran ymmärtää, että asetarkastukset on aloitettava tietyssä aikataulussa ja että, päätös olla päästämättä asetarkastajia maahan arvioidaan uudelleen muutaman päivän kuluessa.

Iranin ydinaseneuvottelijoiden johtaja Hasan Rowhani pitää lauselmaa epäreiluna ja vilpillisenä. Viime vuonna Iran allekirjoitti sopimuksen, jonka mukaan asetarkastajilla on oikeus vierailla ennalta ilmoittamatta haluamissaan laitoksissa. Nyt tämä erivapaus on hänen mukaansa toistaiseksi hyllytetty.

AP, AFP, Reuters, YLE24