Päiviö Tommilasta akateemikko

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Historiantutkija, professori Päiviö Tommila on nimitetty akateemikoksi.

72-vuotias Tommila on Suomen historiantutkimuksen tunnetuimpia hahmoja. Hän on toiminut professorina Helsingin ja Turun yliopistoissa, lisäksi hän oli Helsingin yliopiston rehtori vuosina 1988 - 1992.

Tommila on edelleen aktiivinen tutkija, lisäksi hän on päätoimittanut ja kirjoittanut useita historian teoksia. Näitä teossarjoja ovat mm. Suomen kulttuurihistoria, Suomen hallitsijat sekä Suomen tieteen historia. Parhaillaan Tommila on mukana työryhmässä, joka on kirjoittamassa Suomen Akatemian historiaa.

Akateemikon arvonimi on tieteenharjoittajan korkein tunnustus Suomessa ja se myönnetään Suomen Akatemian hallituksen esityksestä. Nimityksen tekee tasavallan presidentti. Akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään 12 kotimaisella tieteenharjoittajalla.

Akatemia kiittää Tommilan tutkimustyötä monipuolisuudesta, kunnianhimoisuudesta ja oivaltavasta otteesta.

Tommila muistutti akateemikon nimitystilaisuudessa, että historiantutkimus ei ole mikään totuuskomissio, vaan historiantutkimus pyrkii totuuteen omilla tieteellisillä ehdoillaan. On kuitenkin muistettava, tiede on aina miljöösidonnaista, kytköksissä aikaan, paikkaan ja kulttuuriin, Tommila totesi.

Lisäksi tutkijan työssään tekemät valinnat ovat subjektiivisia, vaikka tavoitteena on objektiivisuus, Tommila korosti.

STT