Suomen rehuteollisuus harkitsee gm-soijan käyttöä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen rehuteollisuus harkitsee uudelleen tähän asti voimassa pitämäänsä periaatepäätöstä käyttää ainoastaan geenimanipulaatiosta vapaita rehuraaka-aineita. Myös osa maataloustuottajista on vaatinut geenimanipuloidun soijan käyttöä, koska se on hiukan gm-vapaata soijaa halvempaa.

Rehuteollisuus haluaa kuitenkin, että asiasta tehdään koko maa- ja elintarvikeketjun päätös. Kansalaisten Bioturvayhdistys on lähettänyt suoran vetoomuksen suomalaisille tuottajille ja kerää huhtikuun loppuun asti nimiä vetoomukseensa gm-vapaan rehun puolesta.

Jos maa- ja elintarviketalouden koko ketju nyt kumoaa aiemman periaatepäätöksensä, kotimainen maatalous on askeleen pidemmällä siirtymisessä geenitekniikan käyttöön.

Huhtikuun 18. päivä astuu voimaan EU:n merkintälainsäädäntö, jonka mukaan myös rehut pitää merkitä, jos ne sisältävät geenimainupuloitua ainesta.

Kansalaisjärjestöt pelkäävät, että teollisuus käyttää tätä keinona gm-rehuihin siirtymiselle, väittäen merkintälainsäädännön lisäävän gm-vapaan rehuraaka-aineen kustannuksia.

Suomen kansallisen elintarvikeketjun laatustrategian tavoitteena on, että laatujärjestelmien piirissä on vuonna 2006 koko elintarvikeketju maanviljelijöistä elintarviketeollisuuteen ja kauppaan. Strategiassa elintarviketuotannon asiakaslähtöisen laatutyön korostetaan alkavan juuri lannoitteista ja rehuista.

YLE:n ympäristötietopalvelu