1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

YLE kilpailutti omakotitalojen sähköenergian

Ylen uutiset kilpailutti suomalaiset sähköntoimittajat. Tarjousta pyydettiin sähköenergiasta omakotitaloon, jonka vuosikulutus on 18 000 kWh. Pyyntö koski kaksiaikasähköä, jossa päivä- ja yösähkö on hinnoiteltu erikseen.

Tarjousta pyydettiin 68 sähköyhtiöltä. Näistä 26 ilmoitti, että ne eivät myy sähköä koko maahan, vaan toimivat paikallisesti. Kilpailuttamisen perusteella sähkön hinta näyttäisi olevan lievässä laskussa. Sähköyhtiöiden tukkuhinnan laskusta huolimatta vain harvat yhtiöt ovat alentaneet kotitalouksien sähkönhintoja.

Ylen vertailussa koko maahan sähköä myyvistä yhtiöistä halvimman tarjouksen teki Vetelin Sähkölaitos. Se tarjosi vertailuomakotitalon sähköt vuodeksi hintaan 656,40 euroa. Viiden halvimman joukkoon mahtuivat myös Seinäjoen Energia, Hiirikosken Energia, Jyväskylän Energia sekä Vimpelin Voima.

Kalleimman tarjouksen omakotitalon sähköenergiasta teki Joutsenon Energia, jonka tarjouksen perusteella kokonaiskustannukset olivat yhteensä 864 euroa. Viiden kalleimman yhtiön joukossa ovat myös Etelä-Savon Energia, Vatajankosken Sähkö, Vantaan Energia sekä Lahti Energia.

Halvimman ja kalleimman sähköyhtiön eroksi muodostui siis yli 200 euroa. Huomion arvoista on kuitenkin se, että Ylen vertailussa parhaiten pärjänneet yhtiöt saattavat rajoittaa myyntiä oman toimitusvelvollisuusalueensa ulkopuolelle, mikäli kysyntä käy liian suureksi. Edellisen kerran Ylen tv-uutiset kilpailutti sähköyhtiöitä joulukuussa 2003.

Koko Ylen omakotitalojen sähköenergian hintavertailua voit tarkastella oheisen liitetiedoston kautta:

KATSO HINTAVERTAILUTAULUKKO

Täältä löytyy vinkkejä kotitalouden sähkön kilpailuttamiseen:

Energiamarkkinavirasto (Virasto kerää vertailuhintansa sähköyhtiöiden nettisivuilta.)

vaasaemg (Vaasan yliopiston yksikkö vertaa sähköyhtiöiden hintoja ja myy tutkimustuloksiaan yhtiöille, siksi vertailut julkaistaan netissä runsaan kuukauden viiveellä. Nyt hinnat tammikuulta.

Launosten kyläyhdistyksen sähkönhintavertailu

(seuraa 37 yhtiön sähkönhintoja kuukausittain)

Vaihtovirta

(aloitteleva sähköyhtiöiden kilpailuttaja, mukana toistaiseksi vain puolen tusinaa sähköyhtiötä)

YLE24