Jaakonsaari: Suomi on jo liittoutunut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Liittoutumattomuudesta ei kannattaisi enää puhua, Suomi on jo liittoutunut EU:n turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen yhteistyöhön. Tätä mieltä on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sd.).

Kalevan haastattelema Jaakonsaari suositteleekin liittoutumattomuus-sanan jättämistä pois tulevasta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta.

Hän muistuttaa, että Suomen turvallisuusympäristön muutoksia tutkinut parlamentaarinen seurantaryhmä päätyi toteamaan, että liittoutumattomuudella ei ole enää entisen kaltaista sisältöä.

Jaakonsaaren mukaan Suomen ja Naton yhteistyö on jo niin tiivistä, että Naton ulkopuolella pysymiselle on vaikea löytää mitään pitäviä perusteluja. Hän ihmetteleekin, miksi läheisyydestä huolimatta päättämiseen ja suunnitteluun ei haluta mukaan.

Suomessa ei hänen mukaansa olla vielä täysin tajuttu, kuinka riippuvainen Suomi ja EU ovat alueensa ulkopuolisista asioista.

Aivan pikavauhtia Jaakonsaari ei ole kuitenkaan Suomea Natoon viemässä, asiaan kypsyminen vie hänen mukaansa vielä vuosia. Ajatusta siitä, että Suomi vietäisiin Natoon ilman keskustelua ihmisten selän takana, Jaakonsaari pitää yksinkertaisesti mahdottomana.

Vanhanen: Suomi ei ole liittoutumassa

Pääministeri Matti Vanhanen korosti pääministerin haastattelutunnilla Radio Ylen 1:ssä, että suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana.

Vanhasen mukaan kevään mittaan on syntynyt laaja yhteisymmärrys siitä, ettei Nato-jäsenyyden hakemista kirjata uuteen selontekoon. Tärkeintä on hänen mielestään politiikan todellinen sisältö eikä se mitä sanoja käytetään.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ihmettelee Jaakonsaaren näkemyksiä Suomen liittoutumisesta.

Siimes kyselee, miten yhden hallituspuoleen keskeinen vaikuttaja voi puhua hallitusohjelman vastaisesti ja vetääko Jaakonsaari Naton markkinointikampanjaa. Siimeksen mielestä Jaakonsaari yrittää puheillaan alentaa sotilaallisen liittoutumisen kynnystä.

YLE24