1. yle.fi
  2. Uutiset

Natoon liittyi uusia jäsenmaita

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Seitsemän uutta jäsenmaata on liittynyt Pohjois-Atlantin puolustusliittoon Natoon. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell toivotti Viron, Latvian, Liettuan, Bulgarian, Romanian, Slovakian ja Slovenian tervetulleeksi liittoumaan.

Uusien jäsenmaiden pääministerit tapaavat Washingtonissa myös USA:n presidentin George W. Bushin ja Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin.

Laajentuminen on vuonna 1949 perustetun puolustusliiton historian suurin. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun entisiä Neuvostoliiton maita liittyy sotilasliittoon.

Puola, Tshekki ja Unkari ovat olleet Natossa viisi vuotta.

Valkoisen talon antaman lausunnon mukaan nyt sotilasliittoon littyvät maat ovat jo olleet Naton liittolaisia auttamalla terrorisminvastaisessa sodassa ja rauhan palauttamisessa Afganistaniin ja Irakiin.

Toinen uusien jäsenmaiden liittymisseremonia pidetään 2. huhtikuuta Naton päämajassa Brysselissä. Paikalla tulevat olemaan 19 vanhan Nato-maan edustajat ja uusien jäsenmaiden ulkoministerit.

Bush tapaa maanantaina myös Albanian, Kroatian ja Makedonian ulkoministerit. Nämäkin maat ovat hakemassa Nato-jäsenyyttä.

Venäjä huolissaan laajenemisesta

Venäjä on ilmaissut huolensa Naton laajenemisen vaikutuksista.

Ulkoministeriön tiedottajan Aleksandr Jakovenkon mukaan muutos vaikuttaa Venäjän sotilaallisiin, poliittisiin ja taloudellisiin etuihin.

Baltian maiden ja Slovenian tulee Venäjän mukaan mitä pikimmin liittyä TAE-sopimukseen, joka koskee tavanomaisten aseiden rajoittamista Euroopassa. Venäjän ja Baltian maiden välillä on yhä muitakin ongelmia.

Naton lentokoneet aloittivat jo maanantaina uusien jäsenmaiden ilmatilan suojelun. Baltian maista vastaava lentotukikohta sijaitsee Liettuassa. Venäjä seuraa tilannetta tarkasti.

AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi