Argentiinassa vauvojen varastajat tuomiolla

Argentiinassa entinen poliisilääkäri ja poliisijohtaja on tuomittu seitsemäksi vuodeksi vankilaan vauvasieppauksesta diktatuurin vuosina 1976 - 1983. Heidät todettiin syyllisiksi uruguaylaispariskunnan vastasyntyneen tyttären sieppaamiseen ja tämän identiteetin muuttamiseen vuonna 1977.

Tuomiosta iloittiin oikeussalissa.

Sotilasvallan kaudella opposition edustajia vangittiin odotusaikana, heidän annettiin synnyttää, ja synnytyksen jälkeen lapsi vietiin pois.

Äiti surmattiin, ja vauva annettiin sotilasperheeseen. Näin tapahtui sadoille lapsille. Oikea henkilöllisyys on tähän mennessä selvinnyt alle 80:lle. Kaikkiaan juntan jäljiltä jäi kadoksiin ainakin 13 000 ihmistä, ehkä jopa 30 000.

Viranomaiset selvittävätkin, oliko sotilashallituksen tarkoituksena järjestelmällisesti siepata opposition vastustajien lapsia.

La Platan oikeuden päätös oli lajissaan ensimmäinen, ja oikeuden eteen kokoontui kymmeniä ihmisiä iloitsemaan tuomiosta. Lisää vastaavia on odotettavissa, sillä useiden juntan johtomiesten, muun muassa Jorge Videlan ja Emilio Masseran, toimia tutkitaan.

AP, AFP, BBC