1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etelä-Afrikassa valittu parlamenttia

Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet Etelä-Afrikan parlamenttivaaleissa. Monessa vaalipaikassa on tosin myönnetty lisäaikaa äänestämiseen huoneistojen ulkopuolella olevien pitkien jonojen takia.

Äänestys keskiviikon parlamenttivaaleissa on ollut vilkasta. Vaalit ovat maassa kolmannet sen jälkeen, kun rotusortoaika päättyi vuonna 1994.

Ensimmäisiä vaalituloksia on luvassa torstain vastaisena yönä. Mielipidekyselyt ovat povanneet murskavoittoa mustien vapaustaistelua johtaneelle ja Etelä-Afrikkaa kymmenen vuotta hallinneelle Afrikan kansalliskongressille ANC:lle.

Tyytymättömyyttä ANC:tä kohtaan ovat tosin lisänneet muun muassa korkea työttömyys, rikollisuus ja aids-kriisin huonoksi moitittu hoito, mutta toisaalta talous on vakaa ja yhä useampi köyhä on saanut uuden asunnon, sähköt ja juoksevaa vettä.

ANC:n päävaltti on kuitenkin sen rooli viime vuosisadan vapaustaistelussa etenkin nyt, kun Etelä-Afrikka juhlii demokratiansa 10-vuotispäivää. Eteläafrikkalaisista 78 prosenttia on mustia.

ANC:llä on nykyisin 275 edustajaa 400-paikkaisessa parlamentissa ja viime vaaleissa puolue sai 66,3 prosenttia äänistä. Tarkkailijat arvioivat, että puolue voi jopa hieman nostaa äänimääräänsä neljän vuoden takaisesta.

Jäännöspaikoista kilvoittelee 36 puoluetta, joista suurimmat ovat pääosin valkoisia edustava Demokraattinen liitto, rotusortoajan hallitsevan puolueen perillinen Uusi kansallispuolue sekä etupäässä zuluja edustava Inkathan vapauspuolue, ANC:n pitkäaikainen kiistakumppani, joka kuitenkin on mukana nykyisessä hallituksessa.

Demokraattisella puolueella on nykyisessä parlamentissa 46 paikkaa, Inkathalla 31 ja Uudella kansallispuolueella 20.

Jännitystä vaalipäivään ovat tuoneet lähinnä maakunnissa samaan aikaan järjestettävät vaalit. ANC:llä on nykyisin hallitseva asema seitsemässä yhdeksästä maakunnasta ja sen tavoitteena on saada haltuunsa loputkin kaksi. KwaZulu-Natalissa käytäneen tiukka kilpa ANC:n ja Inkathan välillä.

Äänestäjiksi on rekisteröitynyt 21 miljoonaa Etelä-Afrikan reilusta 27 miljoonasta äänestysikäisestä.

Uusi parlamentti valitsee presidentin 23. huhtikuuta. Nykyinen presidentti Thabo Mbeki valittaneen toiselle kaudelle. Presidentin virkaanastujaiset on suunniteltu pidettäväksi 27. huhtikuuta, jolloin Etelä-Afrikka juhlii valkoisten ylivallasta vapautumisen 10-vuotispäivää.

Reuters, AFP, BBC