1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kyrön dopingjutun aineisto julki

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vantaan käräjäoikeus on julkistanut maastohiihdon entistä päävalmentajaa Kari-Pekka Kyröä vastaan nostetun dopingjutun esitutkintamateriaalin.

Kyrön asianajaja Tero Matsinen sanoo olevansa pettynyt julkistamisesta. Matsisen mielestä seurauksena on julkinen oikeudenkäynti Kyröä vastaan.

Kyröä vastaan nostetun jutun käsittely on alkanut Vantaan käräjäoikeudessa valmistelevalla istunnolla. Jutun pääkäsittely alkaa 15. kesäkuuta.

Valtionsyyttäjä Pekka Koponen vaatii Kyrölle ehdollista vankeusrangaistusta hormonien salakuljetuksesta 1999 - 2000 sekä petoksesta, joka liittyy viiden vuoden takaiseen herjausoikeudenkäyntiin STT:tä ja sen toimittajia vastaan.

Syyttäjän mielestä Kyrö harhautti oikeutta, kun hän vakuutti, ettei tiennyt suomalaishiihtäjien käyttävän dopingia.

Keskusrikospoliisin keräämä noin 5 000 sivun esitutkinta-aineisto on tähän asti ollut haastehakemuksen sisältöä lukuun ottamatta salainen.

Hollantilaismies sanoo toimittaneensa hormoneja Kyrölle

Esitutkintamateriaalin mukaan hollantilaisen rikollisliigan jäsen on kertonut toimittaneensa kasvuhormonia ja epoa Kari-Pekka Kyrölle.

Kyrö oli sanonut miehelle tarvitsevansa aineita tiiminsä urheilijoille.

Hollantilaismies kuului liigaan, joka toimitti hormoneja eri puolille Eurooppaa. Liigan johtaja tuomittiin neljä vuotta sitten kahden ja puolen vuoden vankeuteen.

Esitutkinnan ja syyttäjän mukaan Kyrö haki Amsterdamista Norditropiini-nimistä kasvuhormonia ja Eprex- eli epo-hormonia kahdella eri kerralla 1999 ja 2000.

Kyrö sanoi kuulusteluissa miehen kertomusten olevan satuja. KRP:llä on kuitenkin hallussaan maksumääräyksiä, joiden mukaan Kyrö on siirtänyt rahaa rikollisliigan tilille. Kyrön mukaan kyse on hänen yksityisistä liiketoimistaan.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi