1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

ANC voitti selvästi Etelä-Afrikan vaalit

Presidentti Thabo Mbekin edustama Afrikan kansalliskongressi ANC voitti odotetun selvästi Etelä-Afrikan keskiviikkoiset parlamenttivaalit. Vaalit olivat kolmannet sen jälkeen, kun rotusortoaika päättyi vuonna 1994.

Lopullisten tulosten mukaan Etelä-Afrikkaa koko vuosikymmenen hallinneen ANC:n ääniosuus oli 70 prosenttia, mikä on suurin ANC:n äänisaalis parlamenttivaaleissa. Edellisissä vaaleissa vuonna 1999 ANC sai 66 prosenttia äänistä, vuonna 1994 se sai 64 prosentin äänisaaliin.

Toiseksi tuli pääosin valkoista väestöä edustava pääoppositiopuolue Demokraattinen liitto liki 13 prosentin ääniosuudella.

Mukana on myös 35 muuta puoluetta, joista suurimmat ovat rotusortoajan hallitsevan puolueen perillinen Uusi kansallispuolue sekä etupäässä zuluja edustava Inkathan vapauspuolue, ANC:n pitkäaikainen kiistakumppani, joka kuitenkin on mukana nykyisessä hallituksessa.

ANC:llä on nykyisin 275 edustajaa 400-paikkaisessa parlamentissa, demokraattisella liitolla 46, Inkathalla 31 ja kansallispuolueella 20.

Mustien vapaustaistelua johtanut, Nelson Mandelan aikoinaan luotsaama ANC on johtanut Etelä-Afrikkaa itseoikeutetusti koko demokratian ajan. Viime aikoina kritiikki puoluetta kohtaan on lisääntynyt mm. korkean työttömyyden ja aids-kriisin huonoksi moititun hoidon vuoksi, mutta toisaalta ANC:n ansioiksi luetaan mm. vakaa talous sekä se, että yhä useampi köyhä on saanut uuden asunnon, sähköt ja juoksevaa vettä.

ANC:n päävaltti on kuitenkin sen rooli viime vuosisadan vapaustaistelussa etenkin nyt, kun Etelä-Afrikka juhlii demokratiansa 10-vuotispäivää. Eteläafrikkalaisista 78 prosenttia on mustia.

Maakunnissa järjestettiin samaan aikaan aluevaalit. ANC:llä on nykyisin hallitseva asema seitsemässä yhdeksästä maakunnasta ja sen tavoitteena on saada haltuunsa loputkin kaksi. Ennakkotietojen mukaan Inkatha-puolueen hallitsemassa itäisessä KwaZulu-Natalissa ANC saisi 46 prosenttia äänistä ja Inkatha puolestaan 36 prosenttia.

Äänestäjiksi oli rekisteröitynyt 21 miljoonaa Etelä-Afrikan reilusta 27 miljoonasta äänestysikäisestä. Äänestys keskiviikon vaaleissa oli vilkasta, äänestysprosentti nousi 80 prosenttiin.

Uusi parlamentti valitsee presidentin 23. huhtikuuta. ANC:n voitettua parlamenttivaalit nykyisen presidentin Thabo Mbekin toinen virkakausi on varma. Presidentin virkaanastujaiset on suunniteltu pidettäväksi 27. huhtikuuta, jolloin Etelä-Afrikka juhlii valkoisten ylivallasta vapautumisen 10-vuotispäivää.

Levottomuuksia KwaZulu-Natalissa

Etelä-Afrikan vaalit eivät sujuneet täysin häiriöittä. KwaZulu-Natalin provinssissa poliisi joutui pelastamaan 30 ANC:n puoluevirkailijaa, kun puolueen vastustajat uhkasivat virkailijoita. Demokraattisen liiton edustajaa puolestaan ammuttiin jalkaan.

Inkatha-puolue on puolestaan esittänyt väitteitä vaalivilpeistä alueella.

Reuters, AFP, BBC, AP