Goldman-palkinto Bhopal-aktivisteille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Arvostettu Goldman-ympäristöpalkinto on tänä vuonna myönnetty muun muassa Bhopalin kaasuonnettomuuden uhrien puolustajille, Maailmanpankin vesivarojen yksityistämisprojektin vastustajalle sekä itätimorilaiselle ympäristöaktivistille.

Ympäristönsuojelun Nobel-palkinnoksikin kutsuttu Goldman-palkinto myönnetään vuosittain ympäristönsuojelussa kunnostautuneille ihmisille tai ryhmille Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja saarivaltioissa.

Tämän vuoden palkitut ovat Rudolf N. Amnega-Etego Ghanasta, Rashida Bee ja Champa Devi Shukla Intiasta, Manana Kochladze Georgiasta, Margie Richard Yhdysvalloista, Libia R. Grueso Castelblanco Kolumbiasta ja Demetrio do Amaral de Carvalho Itä-Timorista.

Kukin palkittu saa 125 000 dollaria eli noin 105 000 euroa. Yhdysvaltalaisten Richard ja Rhoda Goldmanin vuonna 1990 perustama palkinto jaettiin nyt 15. kerran.

Vesiprojektin vastustaja, Bhopalin uhrien puolustajia

Amenga-Etego sai tunnustuksen ponnisteluistaan, joilla hän onnistui estämmään Maailmanpankin projektin vesivarojen yksityistämiseksi Ghanassa. Amenga-Etegon mukaan projekti olisi entisestään vaikeuttanut puhtaan juomaveden saamista maassa. Erityisen suuren taakan olisivat kantaneet tytöt, joiden koulunkäynti olisi kärsinyt, sillä heidän vastuullaan on veden hankkiminen perheelle.

Intialaiset Bee ja Shukla puolestaan palkittiin työstään Bhopalin vuoden 1984 tuhoisan kaasuonnettomuuden uhrien oikeuksien puolustamiseksi. Naiset loukkaantuivat itsekin onnettomuudessa, mutta ovat köyhyydestään ja huonosta terveydestään huolimatta johtaneet kampanjaa Dow Chemicalin saamiseksi vastuuseen. Kaasuonnettomuudessa kuoli 20 000 ihmistä ja loukkaantui 150 000.

Kolumbian köyhien puolustaja ja itätimorilainen aktivisti

Latinalaisesta Amerikasta palkittu Libia Grueso on sosiaalityöntekijä ja kansalaisoikeusaktivisti, joka on onnistunut takaamaan maaoikeuksia Kolumbian köyhälle mustalle maaseutuväestölle. Monet mustat yhteisöt ovat joutuneet jättämään perinteiset asuinsijansa vuosia jatkuneen aseellisen konfliktin ja laajan huumeteollisuuden vuoksi.

De Carvalho on puolestaan Itä-Timorin entinen itsenäisyystaistelija, joka on itsenäistymisen jälkeen johtanut kampanjaa edistyksellisten ympäristösäännösten saamiseksi mukaan Itä-Timorin perustuslakiin.

Ruohonjuuritasolta suuryrityksiä vastaan

Louisianalainen Margie Richard on 13 vuoden ajan johtanut paikallisten asukkaiden kampanjaa, jotta Shell saataisiin vastuuseen Norcossa sijaitsevan kemikaalitehtaansa päästöistä. Tehtaan lähistöllä asuvat kärsivät keskimääräistä enemmän mm. syövästä, mutta monet ovat liian köyhiä muuttaakseen. Toissa vuonna Shell kuitenkin taipui, pitkälti Richardin ponnistelujen ansiosta, maksamaan asukkaiden muuttokustannuksia sekä vähentämään Norcon tehtaan päästöjä 30 prosentilla.

Kochladze on puolestaan kampanjoinut saadakseen aikaan muutoksia projektiin, jossa British Petroleumin johtama yhteenliittymä on rakentamassa öljyputkea koko Georgian halki. Putken on suunniteltu kulkevan mm. kansallispuiston läpi. Viranomaisten laajasta korruptiosta ja monikansallisten yritysten intresseistä huolimatta Kochladze on sinnikkyydellään ajanut läpi ympäristöä ja paikallisia asukkaita suojelevia myönnytyksiä sekä selvityksen hankkeen ympäristö- ja terveysvaikutuksista, säätiö kiittää.

YLE24