1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Mitsubishi Motors pahassa pulassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksalais-amerikkalainen Daimler-Chrysler myy 37 prosentin omistusosuutensa japanilaisesta Mitsubishi Motorsista. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan päätös voi tietää jopa japanilaisyhtiön loppua.

Daimler-Chryslerin hallitus ja hallintoneuvosto päättivät, ettei pahoissa talousvaikeuksissa olevaan Mitsubishi Motorsiin enää pumpata rahaa. Mitsubishi Motors on Japanin neljänneksi suurin autonvalmistaja.

Päätös oli japanilaisyhtiölle yllätys. Muut teollisuusryhmän yhtiöt vakuuttavat jatkavansa autotuotannon tukemista, mutta Mitsubishi Motors joutuu silti tekemään radikaaleja leikkauksia. Vielä on epäselvää, riittävätkö nekään pelastamaan yhtiön.

Daimler-Chryslerin mittavat investoinnit japanilaisyhtiöön ovat painaneet Daimler-Chryslerin kurssia ja vihastuttaneet osakkeenomistajia. Tämä kaikki on horjuttanut pahasti myös pääjohtaja Jürgen Schremppin asemaa.

Analyytikkojen arvioiden mukaan Daimler-Chrysler joutui kärsimään Mitsubishi-seikkailuistaan noin miljardin euron tappiot. Päätös myydä japanilaisyhtiön osakkeet merkitsee myös sitä, että Daimler-Chrysler luopuu päämäärästään nousta maailmanlaajuiseksi autovalmistajaksi.

Startel, STT

Lue seuraavaksi