1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tytöt saavat selvästi poikia vähemmän viikkorahaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vanhemmat maksavat varhaisteini-ikäisille tytöille selvästi poikia vähemmän viikkorahaa. Nuorisotutkimusverkoston tutkijan Terhi-Anna Wilskan mukaan 10 - 13-vuotiaat pojat saavat yli 20 prosenttia enemmän viikkorahaa kuin samanikäiset tytöt, kertoo Aamulehti. Lisäksi pojille ostetaan tavallisesti kalliimpia tuotteita.

Keskimäärin varhaisteinit saavat viikkorahaa neljä euroa ja 20 senttiä.

Wilskan mukaan vanhemmat kokevat poikien kulutuksen hyödyllisemmäksi kuin tyttöjen. Pojille hankittava tekniikka on kehittävää, kun taas perityttömäiset vaateostokset ovat helposti hömppää tai villitystä. Myös poikien harrastukset ovat usein tyttöjen harrastuksia kalliimpia.

- Vanhemmat eivät varmaan tee näin tietoisesti. En mitenkään jaksa uskoa sitä, tutkija sanoo.

Yhtenä mahdollisena selityksenä epätasa-arvoiseen lasten avustamiseen tutkija näkee vanhempien roolit. Äiti päättää yleensä lasten menoista, mutta isät huolehtivat usein poikien hankinnoista.

- Miehet ovat vähemmän kriittisiä teknologiaa kohtaan. He törsäävät helpommin ja panevat rahaa, että pitää olla hieno ja kunnon vehje niin sanotusti, Wilska kuvailee.

Myös työelämässä naisten tienaama euro on 80 senttiä. Wilskan aiemmin tekemän tutkimusken mukaan tämä pätee jo nuorten tekemissä kesätöissä - tällöinkin pojille maksetaan keskimäärin 20 prosenttia enemmän kuin tytöille.

Kyselytutkimukseen osallistui 400 lasta ympäri Suomea. Lisäksi haastateltiin vanhempia.

YLE24

Lue seuraavaksi