Hyppää sisältöön

Suomenlahden happitilanne heikentynyt

Suomenlahden syvänteiden happipitoisuus on jälleen heikkenemässä, ilmenee tutkimusalus Arandan viimeisimmän matkan aikana tehdyistä havainnoista. Vielä tammikuussa happitilanne oli hyvä.

Arandan lauantaina päättyneellä matkalla havaittiin, että tilanteen muutokseen on vaikuttanut Suomenlahteen virrannut pohjoisen Itämeren vähähappinen syvävesi.

Suomenlahden suualueella Hankoniemen lähellä pohjanläheisen veden happi on kulutettu jo täysin loppuun ja rikkivetyä oli havaittavissa. Pohjanläheisissä vesissä mitattiin noin kahden yksikön suolapitoisuuden nousu.

Samalla Suomenlahden alueen suolapitoisuus on noussut. Mikäli voimakas suolaisuuden ns. harppauskerros muodostuu kevään tai kesän kuluessa, on pohjanläheisen hapen loppuunkuluminen odotettavissa kaikissa Suomenlahden syvänteissä.

Pii- ja panssarisiimalevien kevätkukinta on tänä vuonna noin viikon normaalia edellä. Runsas kukinta on kuluttanut pintaveden nitraatin lähes loppuun, kun taas fosfaattia on vielä kohtalaisesti jäljellä.

Tutkimustulokset Arandan matkoilla kerätyistä näytteistä valmistuvat tulevan syksyn aikana ja tutkimuksia Suomenlahdella jatketaan toisella kenttämatkalla elokuussa.

YLE24