"Täältä tullaan, Eurooppa!"

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n laajettua uusien jäsenmaiden presidenttien ja pääministereiden puheissa toistui viesti, jonka mukaan Itä-Euroopan maat ovat nyt päässeet siihen eurooppalaiseen perheeseen, johon ne kuuluvatkin.

Viron pääministeri

Juhan Parts

Puolan entinen pääministeri Tadeusz Mazowiecki sanoi, että 15 vuotta sitten tätä olisi ollut mahdoton edes kuvitella. - Meistä tuli jäseniä hyvään perheeseen, josta historia on meidät erottanut, Mazowiecki kuvaili.

Liettuan presidentin Arturas Paulauskasin mukaan historia on korjanut ison erehdyksensä, kun Liettua, Euroopan maantieteellinen keskipiste, palaa osaksi Eurooppaa. - Täältä tullaan, vanha manner: mukaan yhteistyöhön mutta ominaislaatumme säilyttäen, hän iloitsi.

Viron pääministeri Juhan Parts sanoo maansa nyt palanneen oikeaan paikkaansa, samat arvot ja tulevaisuudentoiveet jakavaan yhteisöön. Sen kaikki jäsenet voivat edistää Euroopan kehitystä tuorein, rohkein ajatuksin, hän kommentoi.

Unkarin pääministerin Peter Medgyessyn mukaan maa oli ennen Euroopan porteilla, ja on laidalla vastakin, mutta ero on silti suuri: nyt ollaan portin toisella puolella.

Tshekin pääministeri Vladimir Spidla pitää maansa EU-jäsenyyttä pitkän ja vaikean matkan päätepisteenä. Matkalle lähdettiin hänen mukaansa jo vuonna 1968, kun Prahassa kapinoitiin Neuvostoliiton ylivaltaa vastaan.

Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga puolestaan sanoo maansa saavuttaneen kovalla työllä jotakin, minkä monet - myös Latviassa - eivät uskoneet onnistuvan.

Papadopoulos tarjosi kättä kyproksenturkkilaisille

Slovakian presidentin Rudolf Schusterin mukaan maan on huolehdittava kaikkien kansalaistensa pääsystä EU-junaan, ei vain varakkaimpien. - Junan vauhtia määriteltäessä on muistettava, etteivät kaikki eivät ole yhtä vahvoja ja nopeita, hän patisti omassa juhlapuheessaan.

Slovenian presidentti Janesz Drnovsek vakuuttaa maansa rakentavan keskinäisen kunnioituksen ja tasa-arvon unionia, nyt kun vuoden 1991 unelmat ovat toteutuneet.

Kyproksen presidentti Tassos Papadopoulos puolestaan sanoi kyproksenkreikkalaisten haluavan jakaa EU:n hyödyt kyproksenturkkilaisten kanssa. - Me odotamme heitä, heidän paikkansa on kanssamme, Papadopoulos sanoi.

Maltan pääministeri Lawrence Gonzi sanoi iloitsevansa historiallisesta hetkestä ja kehotti maltalaisia työskentelemään maataan hyödyttävän tulevaisuuden eteen luottavaisina ja rohkeina.

Reuters, AP, AFP, YLE24