Maastopalot työllistäneet palokuntaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maastopaloja on viikonvaihteessa syttynyt runsaasti koko maassa. Ruohikkopalojen vaara on nyt suuri maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä lukuunottamatta Koillismaata.

Pohjois-Pohjanmaalla Ruukin Luohualla nuotiosta lähtenyt tuli tuhosi vappuna neljä samaan tilaan kuulunutta rakennusta. Tilan omistajat olivat tekemässä pihatöitä ja sytyttäneet nuotion makkaranpaistoa varten. Tuli levisi ympäristöön ja kovan tuulen vuoksi paikalle olleet eivät saaneet tulta taltutettua.

Pohjois-Karjalassa Nurmeksen ja Valtimon rajalla paloi sunnuntaiaamulla pari hehtaaria peltoa, aitta ja vanha kaivinkone. Talon rakennukset saatiin säästettyä. Palo sai alkunsa aiemmin pellolla poltetuista olkikasoista.

Kulotuksen jälkeisiä maastopaloja on sammutettu myös Etelä- ja Pohjois-Savossa. Maaningan Leppälahdessa tuli karkasi kulottajalta ja oli polttaa talon. Palo levisi pellolla poltti käytöstä poistetun kuivurin.

Iisalmen Ahmolla tuhoutui sunnuntaina iltapäivällä varastona käytetty vanha navetta, jossa oli vanha traktori ja muuta irtaimistoa. Roskien poltosta alkunsa saanut palo levisi myös pellolle. Tuuli painoi liekit kuitenkin ohi päärakennuksen.

Myös Vehmersalmen Enonlahdessa rakennukset olivat vaarassa, kun roskanpoltosta levinnyt palo levisi 3 - 4 hehtaarin alueelle.

Vappuaattona Haukivuorella puolestaan paloi asuinrakennus kulotuksen seurauksena. Aiemmin tehty kulotus ei ollut täysin sammunut vaan levisi päärakennukseen ja tuhosi sen täysin.

Vihdin Siippoossa taas tulipalo tuhosi ulkorakennuksen. Tuli levisi myös maastoon, jota paloi arviolta parisen hehtaaria. Palokunta sai estettyä palon riistäytymisen viereiseen konesuojaan ja maastossa avohakkuualueelle. Palon leviämisen vuoksi Vanha Porintie jouduttiin sulkemaan liikenteeltä noin tunnin ajaksi.

Pienet maasto- ja metsäpalot työllistivät sunnuntaina palokuntia myös Etelä- ja Länsi-Suomessa. Lopella paloi metsää noin puolentoista hehtaarin verran, ja Merimaskussa roihusi maastoa kesäasuntojen läheisyydessä. Tuli ei kuitenkaan ehtinyt levitä rakennuksiin.Myös Pohjanmaan hätäkeskuksen päivystysalueella sattui useita pieniä palon alkuja.

STT