Air Francen ja KLM:n liitto varmistui

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranskalaisen lentoyhtiön Air Francen ja hollantilaisen KLM:n yhdistyminen Euroopan suurimmaksi lentoyhtiöksi on varmistunut. Myös italialainen Alitalia haluaa mukaan. Uuden yhtiön palveluksessa on reilut 100 000 työntekijää. Vuosittain se kuljettaa yli 59 miljoonaa matkustajaa.

Yhdistyminen varmistui, kun KLM:n omistajista 90 prosenttia kertoi hyväksyvänsä Air Francen ostotarjouksen.

Euroopan unionin kilpailuviranomaiset hyväksyivät liiton, kun yhtiöt lupasivat luopua 94:stä päivittäisestä lennosta sellaisilla reiteillä, joilla niillä olisi ollut hallitsevan asema.

Uusi jättiyhtiö kuljettaa vuosittain noin 59 miljoonaa matkustajaa 226 kohteeseen 540 lentokoneella. Työntekijöitä sillä on kaikkiaan noin 106 000.

Ranskan valtio omistaa uudesta yhtiöstä 44 prosenttia, Air Francen osakkaat 37 prosenttia ja KLM:n osakkaat 19.

Yhdistymisenkin jälkeen molemmat yhtiöt säilyttävät kansallisen identiteettinsä ja jatkavat lentoja omissa nimissään.

Italialainen Alitalia haluaisi liittoon mukaan, mutta Air Francen ja KLM:n omistajien mukaan Alitalia pitää ensin yksityistää ja sen taloutta pitää vahvistaa.

Ilmailualan yhdistymisiä ja liittoja odotetaan myös Euroopan ulkopuolella.

Australialainen Qantas ja Uudessa Seelannissa pääpaikkaa pitävä New Zealand ovat myös kaavailleet liittoutumista. Qantas haluaisi ostaa reilun viidennekset uusiseelantilaisesta kilpailujastaan.

Kilpailuviranomaisille kauppa voi olla vaikea hyväksyä, sillä toteutuessaan uuden liittouman hallussa olisi jopa 90 prosenttia maitten välistä lentoliikenteestä.

YLE24, AFP, AP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus