1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Parlamentilla takanaan työntäyteinen kausi

EU-kansalaiset äänestivät nyt kautensa päättävän Euroopan parlamentin tehtäväänsä kesäkuussa 1999. Suomesta Brysseliin lähti 16 edustajaa, joista 6 valittiin parlamenttiin ensimmäistä kertaa.

Parlamentin ensimmäisiä tehtäviä oli hyväksyä syyskuussa EU:lle uusi 19-henkinen komissio. Komission johtoon nousi italialainen Romano Prodi.

Suomelle parlamenttikauden alku oli jännittävää aikaa, sillä Suomi aloitti heinäkuussa 1999 ensimmäisen puolivuotiskautensa EU:n puheenjohtajamaana. Kausi huipentui joulukuussa Helsingissä järjestettyyn EU:n huippukokoukseen, missä sovittiin mm. unionin laajentumisprosessin aloittamisesta etelään ja itään.

Parlamentin tärkeimmäksi tehtäväksi tulikin juuri laajentumisen valmistelu. Neuvottelujen jälkeen huhtikuussa 2003 parlamentti hyväksyi EU:hun kymmenen uutta jäsentä, jotka liittyivät EU-perheeseen tämän vuoden vappuna.

Naturaa, energiaa, elektroniikkaa,...

Parlamentti käsitteli viisivuotiskaudellaan myös lukuisia ja hyvin erilaisia lakeja, joilla on ollut vaikutusta jokaisen suomalaisen elämään.

Suomalaisten kukkarossa on tuntunut esimerkiksi energiamarkkinoiden vapauttaminen, minkä ansiosta kansalaiset voivat nyt kilpailuttaa sähköntoimittajansa.

Kuluttajia koskeva aikaansaannos oli myös elektroniikkaromudirektiivi, joka määrää, että niin elektroniikan maahantuoja, kauppias kuin ostajakin ovat vastuussa sen kierrättämisestä. Parlamentti päätti myös kosmetiikkalaista, joka määrittelee muun muassa kosmetiikan valmistuksessa sallitut aineet ja eläinkokeiden laillisuuden.

Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Renny Jokelin pitää suomalaisittain suurena asiana myös Natura-hanketta. Naturan yhteydessä Suomessa on keskusteltu kiivaasti esimerkiksi liito-oravien vaikutuksesta rakennushankkeisiin sekä Vuosaaren satamahankkeen ympäristövaikutuksista.

Parlamentti käsitteli viiden vuoden aikana myös muun muassa raskasmetallien poistamista pattereista ja kulutusluottojen tekemistä kuluttajaystävällisemmiksi, sorvasi kemikaalidirektiiviä ja pohti meriturvallisuutta.

Viime vuoden joulukuussa parlamentti hyväksyi itseään koskevan tärkeän uudistuksen, edustajien palkkajärjestelmän yhtenäistämisen. Pitkään sorvattu sopimus kaatui kuitenkin jäsenmaiden erimielisyyksiin.

Laajentumisprosessin rinnalle parlamentin tärkeimmäksi tehtäväsi nousi kuitenkin EU:n perustuslain valmistelu. Lailla on suuria vaikutuksia myös parlamentin omaan toimintaan.

Riitta Jäälinoja