Geenimuuntelun merkitseminen puhuttaa EU:ssa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n ympäristökomissaarille Margot Wallströmille on luovutettu 200 000 ihmisen allekirjoittama vetoomus, jos vaaditaan merkintää kaikkiin vähänkin geenimuunneltuja siemeniä sisältäviin siemeneriin.

Nimilistan on kerännyt Save Our Seeds -ryhmittymä, johon kuuluu 300 maanviljelijöitä, ympäristönsuojelijoita, ay-liikettä ja osuuskuntia edustavaa järjestöä.

Ryhmittymä protestoi EU:ssa vireillä olevaa drektiiviä, jonka mukaan merkintää ei tarvittaisi, jos joukkoon on vahingossa joutunut pieni määrä geenimuunneltuja siemeniä tai niiden mukaantulon estäminen ei ole teknisesti mahdollista.

Maissin ja rypsin osalta geenimuunneltujen siementen osuus saisi olla 0,3 prosenttia. Siemenperuna- ja -punajuurierässä sekä puuvillansiementen joukossa geenimuunneltujen osuus voisi olla 0,5 prosenttia.

Save Our Seeds -ryhmän mukaan tällaisten poikkeamien salliminen on kuitenkin sekä epätieteellistä, epäoikeudenmukaista ja laitonta että myös täysin turhaakin.

Tällaisten rajojen asettaminen johtaisi maatalouden mittavaa saastumiseen ja aiheuttaisi viljelijöille mittavia ongelmia, sanoo vetoomuksessa mukana olevan Greenpeacen edustaja Eric Gall.

Ryhmän jäsenet katsovatkin, että EU:n komissio on ryhtymässä geenitekniikakyritysten Troijan hevoseksi. Tavanomaiset ja luomuviljelijät halutaan laittaa maksamaan kustannukset, jotka koituvat tavanomaisten lajikkeiden ja geenimuunneltujen lajien sekaantumisen estämisestä, he moittivat.

Ryhmittymän mielestä EU:n pitäisikin noudattaa merkintöjen suhteen nollatoleranssia: merkintä olisi laitettava, jos joukossa olisi ylipäätään havaittavissa oleva määrä geenimuunneltuja siemeniä.

Wallströmin tiedottaja kommentoi vetoomusta sanomalla, ettei kyseessä ole vielä lopullinen versio direktiivistä.

Kysymys geenimuuntelumerkinnöistä on jakanut mielipiteitä myös EU:n komission sisällä. Wallström on vaatinut esitettyä tiukempia rajoja.

Maatalouskomissaari Franz Fischler on niin ikään toivonut mahdollisimman tiukkoja rajoja, mutta pitää nollatoleranssia mahdottomana. Terveyskomissaari David Byrne on puolestaan puhunut geenimuunneltuja ainesosia sisältävien "terveellisten tuotteiden" puolesta ja olisi nykyistä linjaa sallivampi geenimuuntelun suhtee.

AFP