Kemin satama vahvistaa asemaansa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kemin Ajoksen asema Perämeren merkittävimpänä vientisatamana on vahvistumassa.

Pitkään havitellut konttikuljetukset ovat kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa ja ensi viikolla liikennöinnin aloittaa neljäs konttilaiva.

Kemistä viedään konteissa muun muassa ruotsalaisen Karlsborgin tehtaan sellua Kaukoidän markkinoille.

Ensimmäiset koelaivaukset Ruotsin Karlsborgin tehtaalta tehtiin viime talvena.

Lisätöitä autoilijoille

Kemin satamassa huolintaa tekevä Kemi Shipping hoitaa sellun tehtaalta määräsatamaan, joten Ruotsin kuljetusten vakiintuminen tietäisi lisätöitä muun muassa alihankkijoina toimiville autoilijoille.

- Työllistämme paikallisia rekka-autoilijoita ja satamalaitos saa omansa ja me saamme omamme. Pyöreästi vähän vajaat 20 euroa jää tonnilta tähän Kemi-Tornio alueelle, sanoo Kemi Shippingin huolintapäällikkö Timo Hiukka.

Ruotsissa konttiliikenne on keskittynyt pitkälti Göteborgiin, joten Kemillä on nyt eräänlainen näytön paikka - miten pärjätä kilpailussa etelän suursatamalle.

Aivan outoa ruotalaisasiakkaiden kanssa toimiminen ei kuitenkaan ole.

- Kyllä sieltä on perinteisesti viety sahatavaraa pienempiä eriä muun muassa Kreikkaan. Selluloosan nykyiset vientimäärät ovat kuitenkin uutta ja jonkun verran on viety myös kartonkia Piteåsta Philadelphiaan USA:han Kemin kauta.

Kemiin uskotaan isoissa yhtiöissä

Konttiliikennettä koskevat päätökset tehdään pääasiassa varustamoissa, jotka vastaavat valtameriliikenteestä. Kemi ei olisi saanut uutta konttilaivaa, mikäli näissä yhtiöissä ei uskottaisi liikenteen kasvuun.

- Viimeisten kuukausien aikana eri yhtiöt ovat lähestyneet meitä ja olemme keskustelleet yhteistyön aloittamisesta, sanoo Hiukka.

Kemissä kontteihin lastataan pääasiassa paperi- ja sahatavaraa sekä terästuotteita.

- Ja sitten on näitä pienempiä laivaajia, esimerkiksi huvimajojen rakentajat vievät tuotteitaan Eurooppaan ja kauemmaskin. Lisäksi Rovaniemellä oleva moottorikelkkatehdas on iso vie Eurooppaan ja USA:han menevät kelkat Kemin kautta, sanoo Timo Hiukka.