Fortum haluaa enemmistön Hafslundista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Fortum on tehnyt tarjouksen ostaa enemmistön Oslon kaupungin energiayhtiöstä Hafslundista. Kauppa tekisi Fortumista markkinajohtajan Pohjoismaiden sähkön vähittäismyynnissä.

Fortum on tehnyt tarjouksen aiemminkin. Tällä kertaa yhtiö tarjoaa 53,7 prosentin osuudesta Hafslundista 660 miljoonaa euroa. Fortumin omistus yhtiöstä nousisi kaupan jälkeen 87,8 prosenttiin.

Hafslund on Norjan suurin sähköyhtiö mitattuna siirto- ja vähittäismyyntiasiakkaiden määrällä. Fortumin mukaan kauppa toisi 20 miljoonan euron vuosittaiset synergiaedut vuoteen 2006 mennessä. Kaupan myötä Fortum nousisi Norjan ja Pohjoismaiden suurimmaksi sähkön siirtäjäksi ja myyjäksi ja toiseksi suurimmaksi sähköntuottajaksi.

Fortumin sektorijohtajan Tapio Kuulan mukaan kaupalle ei pitäisi olla kilpailuoikeudellisia esteitä.

Fortum omistaa useita sähkönsiirto- ja energiayhtiöitä Norjassa. Yrityksen tarkoituksena on kehittää yhä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Fortum tutkii mahdollisuuksia yhteistyöhön myös muiden partnereiden kanssa Pohjoiskalotilla.

Kauppa vaatii kuitenkin yhä Oslon kaupungivaltuuston hyväksynnän. Fortumin edellinen tarjous hylättiin. Kaupunginhallitus kannattaa kauppaa.

Asiaa käsitellään 26. toukokuuta, ja parhaassa tapauksessa kauppa toteutuu syksyllä. Kuula ei sulje pois tarjouksen korottamisen mahdollisuutta.

STT, YLE24